fbpx

Кухненската кърпа крие опасности за здравето!

391

Кухненската кърпа за ръце може да стане разсадник на чревната бактерия Ешерихия коли при недостатъчно често пране. Това изясниха учени от Аризонския университет. Научната публикация излезе на сайта на висшето учебно заведение

Целта на изследването била да се разбере как се развиват бактериите в кърпите, с които се избърсват ръцете, съдовете ири повърхностите в кухнята.

Учените събрали 82 кухненски кърпи, предоставени им от 82 семейства от пет големи американски и канадски града. По време на изследването върху 89% от тях били открити колибактерии, при това върху 25,6% те били Ешерихия коли.

Опасната бактерия се развива върху кърпи, които не са изпирани често.

„Много хора не си мият ръцете достатъчно продължително под струята и когато ги избършат, те втриват в тъканта бактерии. След около два дни, ако си избършете лицето в кърпата, ще получите повече бактерии, отколкото ако си пъхнете главата в тоалетната чиния и пуснете водата“, заявява един от авторите на изследването Чарлз Хърба в интервю за изданието „Тайм“.

Колибактериите са от семейството на ентеробактериите, сред които се срещат и такива патогени като салмонелозата и чумната пръчица.

 

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
Затвори