fbpx

Край на бюлетините, гласуваме електронно

14

Машинно гласуване да бъде въведено във всички секции, с изключение на тези с по-малко от 300 избиратели, подвижни избирателни секции, кораби, болници, затвори и секциите в чужбина, след тазгодишните местни и европейски избори.

Това стана ясно на извънредното заседание на парламентарната Комисия по правни въпроси.

Държавата ще осигури гласуване с машини в най-малко 3000 избирателни секции на предстоящите избори за Европейски парламент, съобщава БГНЕС.

Съгласно новите предложения пък на местните избори ще има машинно гласуване в 6000 секции. Новите текстове предвиждат въвеждане на пълно машинно гласуване във всички такива, но има и някои ограничения.

В секции с под 300 избиратели няма да има възможност за машинно гласуване. Ощетени ще са и хората, подаващи вота си в секциите на плавателни съдове под българско знаме и в секциите, разкрити в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за социални услуги. В секциите в чужбина също няма да има машини.

ЦИК ще трябва да обяви къде ще се гласува машинно не по-късно от 12 дни след обявяване на датата за провеждането на евроизборите.

Правната комисия ще има и задължението да определи условия и ред, които да гарантират тайната на вота. Тя трябва да се погрижи и за сигурността на изборния процес и изборните резултати.

До 31 март 2020 г. ЦИК трябва да приеме и пътна карта за експерименталното дистанционно електронно гласуване.

Промените се отнасят за Изборния кодекс, който се гледа в пленарната зала на второ четене.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...