fbpx

Катуница няма да забрави, няма да прости! (ВИДЕО)

181

Възпоменателно шествие се провежда за втора поредна вечер в Катуница. „5 години болка, която още не е отминала. Уморих се да плача и не мога да се утеша. Много зле се чувстваме – болката е същата и има огромна рана, която времето не я лекува. Болка – най-вече за децата”. Това сподели Райна Толева. Тя е майката на починалия по време на протестите в Катуница преди 5 години Павел.

Тази вечер десетки жители на населеното място извървяха пътя от центъра на Катуница до лобното място на момчето. Точно преди 5 години по същия маршрут започна протестното шествие срещу клана Рашкови, което бе породено от убийството на Ангел Петров.

„Внуците на Рашков все още идват в селото, без време си отидоха младежите, затова ме е яд“. Това разказа жителка на Катуница. Жената живее на метри от мястото, на което беше убит 19-годишният Ангел преди точно 5 години – на 23 септември 2011 година.

„Беше страшно, такова нещо не може да се забрави“, споделя още възрастната жена. Тя запали свещ и постави цвете на паметната плоча на момчето.

Катуница няма да забрави убийството на 19-годишния Ангел и смъртта на 17-годишния Павел. Едното момче беше прегазено от бус, пълен с приближени до ромския бизнесмен Кирил Рашков, а другото почина по време на протестно шествие.

Хората запалиха свещ, която оставиха пред мемориалните плочи на момчетата, а след това запазиха минута мълчание.

Смъртта на двете деца потресе България и страната ни беше залята от протести. Сблъсъци с полицията, преобърнати автомобили и опожарени къщи – така изглеждаше Катуница точно преди пет години. Яростта на хората се изля върху клана Рашкови.

Днес за трагичния инцидент преди 5 години напомнят паметните плочи на двете деца и опожарените имоти на фамилия Рашкови.

„Голяма болка има по децата, които загинаха и разочарование, защото нищо не беше направено, за да възтържествува някаква справедливост. Няма осъдителни присъди за всичко онова, което се случи.”, заяви вуйчото на прегазения Ангел – Веселин Христов.

Шофьорът, който прегази 19-годишния младеж, получи 15 години затвор, а соченият за поръчител Кирил Рашков излежа присъда от 2 години и половина лишаване от свобода заради закана за убийство към вуйчото на загиналия младеж. Жителите на населеното място не са доволни от развоя на съдебните процеси.

Ето ВИДЕО от мястото и коментара на близките на починалите момчета:

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
Затвори