Картелът за горивата затъна в процедури

Скоро няма да има глоби за компаниите, уличени в договаряне на цените на горивата на българския пазар. Разследването на Комисията за защита на конкуренцията потъна във Върховния административен съд, тъй като шестте уличени компании обжалват определението на антимонополния орган за картела. Това съобщи председателят на КЗК Юлия Ненкова по време на отчета за свършеното от новия състав на комисията през 2016 година.

Определението на КЗК за наличието на картел при горивата бе обявено в средата на октомври и шестте фирми, обвинени в нарушението – “Лукойл България“ ЕООД, “Еко България“ ЕАД, “Шел България“ ЕАД, “ОМВ България“ ООД, “Нис Петрол“ ЕООД и “Петрол“ АД, имаха 30-дневен срок за внесат своите становища и възражения по казуса.

Те обаче поискаха разкриване на икономическа тайна, която им е била предоставена от КЗК. На тази база фирмите обжалват пред ВАС определенията за участието си в картел.

Отделно те са поискали пред КЗК изслушване и предоставяне на нова информация по случая, което не е ясно кога ще приключи. Делото пред ВАС е двуинстанционно също няма ясен срок за приключване. Едва след всичко това КЗК ще може да постанови конкретни санкции.

Относнно разследване на “Лукойл -Нефтохим“ за злоупотреба с господстващо положение чрез предлагане на българския пазар на по-скъпи горива на българския пазар, отколко на външния, в момента се правят икономически анализи и решение може да има чак след година.

Очаквайте подробности

Може да харесате и