fbpx

Камерите скоро ще могат да разберат какво си мислим и как се чувстваме

132

Камерите за улавяне на нарушенията на пътя скоро ще могат да разберат какво си мислим и как се чувстваме. И всичко това само чрез сканиране на тялото ни.

Изглежда невъзможно подобен анализ да бъде избегнат, няма как просто да кажете "не си нося личната карта", съобщава "Индипендънт".

Новите технологии биха могли да събират данни за нас дори без съгласието ни. Твърдението за бъдещите способности на камерите идва от невролога Попи Кръм, която вярва, че технологиите ще достигнат безпрецедентни нива на познания за хората.

"Телата ни излъчват различни сигнали, които могат да бъдат сканирани и анализирани от съвременни компютърни системи, те разкриват всичко - от нашето настоящо настроение до нашето общо здраве.

Подобно на вече наличните приспособления за носене, бъдещите устройства могат да бъдат поставяни на обществени места, за да събират ценните биологични данни", коментира д-р Кръм. "Тъй като те ще са част от нашата среда, няма да бъде възможно да ги избегнем, ще има нужда от нови законови регулации", предупреждава тя.

Изявлението си д-р Попи Кръм направи на презентация на американска компания, специализирана в изработката на аудио системи. Тя е учен, посветил последните няколко години в изучаване на човешките емоции. По време на презентацията си експертът използва термовизионни камери за "четене на мисли", шапки за електроенцефалограма, пулсомери и сензори за реакции на кожата. Благодарение на тях публиката наблюдава как телата на доброволци и техните умове отговарят на това, което гледат на екрана пред тях.

"Ние обичаме да вярваме, че можем да имате когнитивен контрол над това, което някой друг знае, вижда, разбира, за нашите собствени вътрешни състояния - нашите емоции, несигурност, изпитания и премеждия", споделя с публиката тя. "Но технологиите вече могат да разграничат истинската усмивка от фалшивата", уточнява специалистът.

"Динамиката на нашия температурен отпечатък, показва колко упорито работи мозъкът ни, колко ангажирани и развълнувани, може би сме от разговорът, който водим и дори, как реагираме на образа на огън, и когато той е истински", допълва д-р Кръм.

Още статии в тази категория