Какво е Спирулина?

Хитов антиоксидант и имуностимулант – така наричат микроскопичните водорасли спирулина. Тя е изключително богата на гама-линоленова киселина, която се съдържа в майчиното мляко и затова е наричана „майчиното мляко на Земята“.

Спирулината е позната на човечеството от дълбока древност. Племена около езерата Чад и Тикитака в са я използвали за храна. Учените започват да изследват водораслото през 60-ге години на миналия век. За да се превърне в чудодейна хранителна добавка в наши дни. 

Смята се, че от тях се е зародил живота на земята преди три и половина милиарда години. В основата на живота са над един милион биологични вида. 21 % от кислорода на планетата се дължи именно на тях. Все по-често хората започват да използват водораслите като източник на храна или лек за безброй болести. Всеизвестно е, че при хора хранещи се с водорасли все по-рядко се наблюдават неблагоприятни състояния, като слаба памет, хронична умора, високо кръвно и холестерол, слаб имунитет, алергии, депресии, астма и т.н.

Тези водорасли нямат нищо общо с морските. Зелените нишки, които могат да се видят единствено под микроскоп, са богат източник на едни от най-мощните антиоксиданти провитамин A, витамини C и E и селен, цинк, мед, желязо и хром. Според специалистите 65% от тях са протеини.

Спирулината се произвежда в т. нар. фотобиореактор  (промишлени басейни) в лабораториите на Института по физиология на растенията и генетика (ИФРГ) към БАН. След като достатъчно се сгъсти самата водораслова биомаса се извличат и водораслите, в така нар. цех за преработка, където има центрофуга, където става разделянето на водораслите от водата, след което водораслите се изсушават в специални сушилни, след което се таблетират, разказва производителят Йордан Даскалов.

В зависимост от плътността на водорасловата маса в един кубичен сантиметър има милиони клетки. Българска технология позволява целогодишно отглеждане на спирулина.

Препоръчителните дози са от 1 до 3 чаени лъжички на ден. За предпочитане сутринта, за да сте заредени с енергия и да си набавите нужните протеини със закуската.

Хората, които имат проблеми със сънят, трябва да избягват приема на спирулина в края на деня. Някои предпочитат да я приемат един час преди хранене, за да може да се насити организмът и когато се хранят да не прекаляват с храната. Други пък предпочитат да я консумират с храната или след хранене.

В търговкста мрежа може да намерите спирулина на таблетки и на прах. Няма никакво значение под каква форма ще я приемате, тя е една и съща. Може да я разреждате във вода и да я пиете или да си правите смутита. Важно е да се съхранява на тъмно и сухо място.

Детокс смути с киви и спирулина 

  • 2 Киви (обелено или не)
  • 170 г Ананас (или половин банан)
  • 170 г Краставица
  • шепа Спанак (или друг вид зеленолистна подправка)
  • 1/2 Лимон/и (или лайм – обелен)
  • 2 с.л Семена от чия
  • 1 ч.л Спирулина (пудра)
  • 340 г Кисело мляко

Смесете всички съставки и разбийте до получаването на гладка смес. Ако блендерът ви е с по-слаба мощност, опитайте да разбиете първо пудрите и течността, а след това добавете твърдите съставки.

Може да харесате и