Каква е формулата за щастие на най-щастливия човек в света?

1 294

Будисткият свещеник Матю Рикар се счита за най-щастливия човек в света. Учени от University of Wisconsin единодушно го обявиха за такъв след мащабно изследване на стотици хора, които практикуват дълбока медитация.

За да стигне до този извод, неврологът Ричард Дейвидсън поставя 256 сензора върху главата на монаха, докато той медитира.

В този момент мозъкът на Рикар произвежда количество гама вълни, свързвани със съзнанието, вниманието, ученето и паметта, каквото не са регистрирани в научната литература до момента.

Ученият обяснява, че сканирането на мозъка показа прекомерна дейност в левия префронтален кортекс, в сравнение с дясната половина.

„Това му осигурява необичайно големи възможности за изпитване на щастие и намалява склонността му към негативизъм“, пояснява Дейвидсън.

Бивш биохимик, днес Матю живее в манастир в Непал  и един от най-почитаните монаси на Хималаите.

Доверен съветник е на Далай Лама.

Самият той приема титлата си на „най-щастлив човек“ като абсурдна и казва, че познава много по-щастливи монаси.

Превърнал се в „медийна звезда на будизма“, в един момент той решава да се оттегли в единение, но Далай Лама го спира, разказва списание GQ.

Каква е неговата формула за щастие?

Пред GQ Рикар казва, че от ключово значение е хората да изразяват себе си пред останалите.

Според него сравненията са убиецът на щастието.

Милосърдието и алтруизмът са от ключово значение, казва още той пред Business Insider.

Приучаването на мозъка да мисли позитивно в продължение на 15 минути дневно също помага.

Учените потвърждават думите му.

Проучването на Дейвидсън установява, че 20 минути медитация могат да накарат човек да се почувства по-щастлив.

Започнете с медитация на милосърдие“, казва Рикард.

„Няма нищо тайнствено.

Не е нужно да седиш, опитвайки се да изпразниш ума си с тамян до теб под мангово дърво“.

И продължава: „Първо, седнете удобно със затворени очи, вдишвайте и издишайте бавно, съсредоточавайки се върху дишането си.

Тъй като мислите препускат през ума ви, не се опитвайте активно да ги пренебрегвате, а по-скоро ги оставете да текат, без да ви занимава нито една от тях.

Ако усетите, че сте се разсеяли, отново насочете вниманието си към дъха.“

Когато установим, че се чувстваме достатъчно спокойни, Рикар съветва да се сетим за някой, който ни прави щастливи и да насочим цялата си любов към този човек.

„Всички ние изпитваме безусловна любов към дете или към някой скъп за нас човек.

Такива мигове на любов обикновено продължават между 10-15 секунди или най-много минута и след това се насочваме към нещо друго или продължаваме да вършим работата си.

Предполагам, че свързвате тези моменти с красиво, силно и топло усещане и вместо да го оставяте да изчезне за 15 секунди, опитайте се да го задържите в продължение на 5-10 минути, като непрекъснато го съживявате.

Връщайте се към него и поддържайте яснотата, яркостта и жизнеността на усещането. Това е.“

След като практикуваме това просто упражнение за медитация, можем да започнем да разпространяваме чувството на милосърдие и съчувствие към всички останали хора, твърди будисткият монах.

Много от проучванията, в които Рикард участва, са доказали, че умът реагира на този тип медитация, а мозъкът развива по-силна способност за емоционален контрол.

Повече за щастието и как всички можем да си го набивим може да научите от презентацията на Матю в рамките на форума TED:

Видео:

Още статии в тази категория