Как кабелът за зареждане на телефона ни следи

Появи се лоша новина за онези от вас, които, страхувайки се от проследяване, заклеймяваха обектива на уеб камерата на лаптопа, ползването на браузър Tor и набирането на паролата под одеялото.

Оказва се, че дори безобидният на вид кабел за зареждане за MacBook, който от съображение за пестене на пари сте поръчали от Китай, е напълно възможно да ви шпионира.
А каква информация подава? Къде се намирате.

Неотдавна журналисти от Forbes направиха потресаващо откритие. Те успяха да намерят зареждащи кабели със слот за SIM карта и вграден модул GSM.

Тези аксесоари се включват в ел. мрежата и може да се използват от злонамерени хора с цел определяне на вашето местоположение и подслушване на телефона ви.

Въпреки своя елементарен вътрешен строеж, „умните“ кабели може да ни следят целодневно, предавайки информацията към единен център.

Според журналистите, не е изключено на пазара да съществуват още по-усъвършенствани устройства, които да трупат информация в облаци – снимки, контакти, съобщения и др.

Във връзка с това е препоръчително да не зареждаме своята електроника на непознати места и да не купуваме кабели за зареждане от нерегламентирани търговци със съмнителна репутация.

Може да харесате и