Как Европа трябва да постъпи с Великобритания

На лидерите на ЕС им е позволен миг радост след изборите във Великобритания.

 

Гласоподавателите им поднесоха на тепсия главата на Консервативната партия – основен автор на катастрофата Brexit. Но и не бива ЕС да остави тези резултати да замъглят представата за това къде лежат собствените му интереси.

 Как Европа трябва да постъпи с Великобритания

Малко вероятно е Brexit да не се случи. Най-добрият вариант за ЕС е мирно оттегляне на Обединеното кралство и запазване на силните икономически връзки. За целта Брюксел трябва да се покаже великодушен в победата си.Със сигурност ЕС иска да обезкуражи други държави да си представят живота извън обединението.

 

Но за това не бива да се тревожи. Brexit смачка един британски премиер, парализира правителството, шокира инвеститорите и превърна Великобритания в политическа военна зона. Урокът за другите страни е ясен: Дори не си го помисляйте.Емоционални натрупвания могат на този етап да лишат ЕС от част от стратегическата му печалба. Могат да обединят Великобритания във враждебността ѝ срещу Европа, а в съжалението ѝ за взетото решение. Евроскептиците може да са в неизгодна позиция, но не са изчезнали. И основната задача на ЕС трябва да е да спечели сърцата на гражданите си.Великодушие в победата в случая означава две неща.Първо, да се позволи гъвкавост във времето за процесите около Brexit.

 

Европа е нетърпелива те да започнат и има фискирани идеи как да се развият. Хаосът в Уестминстър обаче ще забави нещата. Европейските лидери трябва да се примирят с това и да избегнат напрежението.Второ, ЕС трябва да погледне отвъд вота за Brexit и да предложи продуктивна бъдеща връзка с Обединеното кралство. Досега Брюксел общо взето казваше: “Това си е вашата бъркотия, оправяйте се.” Разбираемо е, но Великобритания буквално не може да се справи сама.

Ако ЕС избере само да стои настрана и да гледа, резултатът ще е липса на каквото и да било споразумение, икономически трусове и години на горчива неприязън – лош сценарий за всички. Не е необходимо ЕС да се престарава в показването на грешките на Великобритания. Вместо това, заради собственото си бъдеще, трябва да се фокусира не върху наказанието, а върху справянето със ситуацията.

Може да харесате и