Как да си приготвим кестени?

В разгара на есента сме и имаме възможност да се насладим на вкусните домашно приготвени кестени. Можем да ги хапваме сладки или солени. Избирайте такива с лъскава, тъмнокафява кора, които не миришат на влага или мухъл.

Ето и няколко варианта как да ги приготвим:

Варени кестени:

С остър нож цепваме върха на кестените. Когато извършвате това действие е по-добре да поставите плодът върху хавлия или друг плат,за да не се хлъзне и да се порежете. В тенджера ги варим покрити с 2-3 пръста вода за около 5-10 минути, след като заври. Противно на очакванията, повечето варене не прави кестените по-меки и вкусни, напротив, преваряването води до разронване на кестена.

Препоръчваме ви да ги обелите с нож докато са още топли. Внимавайте! Не малко пръсти са “паднали” в боя с беленето на кестени.

Сладки кестени

Ако искате след като ги обелите, можете да си направите сладки кестени.

За целта загряваме малко захар с масло, докато придобие златен цвят. Прибавяме кестените с част от водичката, с която са врели, оставяме така около 20 минути.

Но най-вкусни според мен са печените кестени

1.Важно правило за печените кестени е да бъдат продупчени. Поставете ядката върху кърпа и срежете процеп под формата на кръст – липсата на дупка ще доведе до хвърчащи кестени, почукващи върху стъклото на фурната ви. (Ножът за хляб върши перфектна работа – с него е нужно съвсем лек натиск, зъбците правят мини дупчици/

2. Нареждаме кестените в тавичка с цепнатината нагоре.

3. Печем във фурна, на 190 градуса за 15-20 минути.

4. Белим ги възможно най-горещи. Освен твърдата кора, махаме и тънката кожичка на кестена. Посоляваме.

Е, ако си имате вила или къща с двор и възможност да запалите дървени въглища, ви препоръчваме да си измислите някаква тенекия с дупки, която да поставите върху въглищата. Няма какво да се лъжем, опушеният вкус е неповторим.

При всички положения, хапвайте кестените топли!

 

Може да харесате и