Как да си направим домашен чипс

Може би няма човек на тази планета, който да не обича чипс. Особено сега, когато всички мъже са пред телевизорите заради световното първенство по футбол, чипсът е най-разпространената храна. Наравно с цацата, разбира се.

Но, както всички знаем, чипсовете от магазина не са никак полезни. Наситени са с вредни мазнини и какви ли не измислени консерванти. Затова най-доброто, което може да направим в този случай, е да си приготвим чипс в домашни условия. А това става по следния начин.

Обелване, измиване и нарязване

За да получим добри парчета, подходящи за чипс, трябва добре да си подберем картофите. Би било добре да бъдат средни на големина, без неравности и най-важното – подходящи за пържене.

Следващата стъпка е да ги обелим, измием и нарежем. За първите две е ясно, но последната част е индивидуална. Някои хора режат картофите на ръка, други с белачка, а трети с помощта на различни роботи. Какъвто и похват да изберем, най-важно е да нарежем картофите на тънко. Така ще се изпържат по-добре и ще бъдат наистина хрупкави.

Накисване в солена вода

Хубаво е, докато режем картофите, да ги държим във вода. Това е похват при всяка една рецепта с картофи. Но при чипса има една стъпка повече. След като сме нарязали слайсовете, трябва да ги оставим в подсолена вода за около половин час. След което ги измиваме отново.

Подсушаване

Винаги когато пържим нещо, то трябва да е добре подсушено в кърпа. Това е така поради факта, че водата и мазнината не си понасят. А при пърженето на чипса, мазнината е наистина от значение.

Пържене

Има два варианта, по които може да опържим чипса. Първият е във фритюрник, а втория – в тиган. Който и начин да изберем, трябва да знаем няколко неща. Градусите трябва да бъдат около 180 – 190. Така чипсът ще се пържи равномерно. Също така, трябва да слагаме малки порции, за да могат всички парчета да се опържат едновременно.

Печене

Това е стъпка, която може и да изпуснем. Но ако не го направим, си гарантираме препечен и много хрупкав чипс. Нужни са само няколко минути в слабо загрята фурна – около 140 градуса.

 

Може да харесате и