Как да се научм на търпение

Способността да имаме търпение е една от най-важните и полезни, за да бъдем успешни и щастливи.

Дори и да не сме от хората с желязно търпение, можем да тренираме тази своя способност с няколко лесни стъпки.

1. Определете какво ви прави нетърпеливи

Първо определете какво е това, което ви кара от спокоен човек да се превърнете в кълбо от нерви. Направете си списък с нещата, които ви тласкат към ръба. Ако не можете да ги определете веднага, водете си дневник, така постепенно ще забележите определен модел. Когато ви обхване гняв и раздразнителност, запишете си какво изпитвате. Когато запишете чувствата си, ще видите какво ги провокира. Дневникът ще ви помогне да проследите чувствата си с времето и да ги анализирате.

2. Оценете можете ли да контролирате ситуацията

Не всичко е под ваш контрол, за това трябва да можете да преценявате кога нещата са извън вашия контрол и, ако не са да не ги насилвате. Нетърпението е лош съветник и предизвиква още един куп неприятни емоции като гняв, раздразнение и безпокойство.

Преценете какво можете да направите, за да решите проблема, ако не разполагате с нужните ресурси, проявете търпение.

3. Дишайте

Каква е първата и най-важна стъпка към решаването на всеки проблем – дишайте!
Когато усетите, че пулсът ви се ускорява, кръвното ви налягане се вдига и започвате да се паникьосвате, просто спрете и дишайте – вдишвайте и издишвайте. Така пулсът съвсем естествено ще се успокои и ще имате време да помислите, да не действате импулсивно и необмислено.

4. Променете гледната си точка

Вместо да се фокусирате върху всичко, което не е наред, насочете погледа си към това, което ви радва. Просто превключете към положителна нагласа и оставете негативната.

5. Стъпка по стъпка

Не бъдете твърде строги към себе си, когато се опитвате да се учите на търпение. Човек не се учи на търпение за един ден, за това колкото и парадоксално да звучи – трябва да сте търпеливи.

Може да харесате и