Как да превърнем здравословните храни в любими лакомства за злоядите деца

Детето сбърчва недоволно вежди и рязко отсича: “Не искам да ям това”. Прибягваме към какви ли не увещания, обещаваме да го възнаградим с какви ли не подаръци и изненади, но мнението му е непоклатимо. Малкият голям инат категорично отказва да се храни с плодове, зеленчуци и други здравословни храни.

Ако всичко това ви звучи познато, следващите редове са точно за вас. И така, на вниманието на всички родители на злояди малчугани поднасяме няколко изпитани хитринки, с които да превърнат здравословните храни в желани и любими лакомства за капризните мъници.

Украсете супата или обедната яхнийка с парченца сушени плодове

Сладкият вкус и хрупкавият чар на сушените плодчета винаги са се нравели на децата. Ориз в компанията на едри сладки смокини или супичка, изпъстрена с поръсени отгоре със сушени боровинки и малини, ще окажат особено изкусително въздействие върху вкусовите рецептори на малкия злоядец.

Кълновете скрийте в плодова салата

Така полезните за децата кълнове пасирайте или скрийте в кашата или плодовата салата. Странният вкус на кълновете ще се прелее неусетно в сладстта и подчертаната сочност на плодовете.

Картофите и морковите замесете в кекс или палачинки

Ако вашият мъник проявява непоносимост към тях, стига да е навършил годинка и половина, добра идея, за да го накарате да ги яде, е като ги замесите в солени курабийки, кексчета, мекички или палачинки. Тях всички ги обичат!

Скрийте плод в палачинката

И като заговорихме за любимите на всички деца палачинки, няма да сгрешите, ако скриете намачкан банан, сварена тиква или настъргана круша в палачинка с мед.

Пасирани зеленчуци с бисквитка

За си хапне злоядият мъник от вкусните сварени моркови, картофи, карфиол, броколи, цвекло и/или спанак, пасирайте избраните от вас зеленчуци и му дайте в ръчичката една бисквитка. Позволете му да топне с нея в приготвеното от вас пюре/смути и ще останете приятно изненадани от реакцията на малчугана.

Сандвичът винаги е добра идея

Всички знаем за слабостта на децата към сандвичите. Добре. Направете компромис. Щом капризният мъник толкова държи на сандвич, направете му такъв, но при условие, че вложите достатъчно старание при приготвянето на неговия пълнеж. Две резенчета добре сварено яйце, няколко филийки авокадо, смлени ядки, спанак, щипка настъргано зеле или листенце маруля, резенчета домат и… плънката е не само здравословна, но и много вкусна.

Кисело мляко в зелената салата

Много деца обичат кисело мляко за сметка на зелената салата. Има вариант да накарате и вашия мъник да заобича и зелените храни, като ги комбинирате с лъжица кисело мляко и малко мед.

Варени хрупкави картофки с вкус на пържени

Кое дете не обича пържени картофки? В случая обаче ви съветваме не да ги изпържите, а да ги сварите. За да надхитрите малките злоядци, е необходимо само да нарежете сварените картофи на тънки ивици и да ги сложите съвсем за малко във фурната, докато се покрият с хрупкава коричка. По същия начин можете да превърнете и парченце тиква в колелца “пържени картофки”.

Изкуство в чиния

Вложете творчество и фантазия, като сътворите в чинията на вашето дете красиво ястие, достойно за изложба. Нарисувайте с продуктите от детското меню – маслинки, чушки, домати и т.н., слънце, палячо, корабче, мече или старателно пресъздаден от вас любим герой на малчугана. Така не само ще предизвикате у него възторг от впечатляващо поднесеното пред очите му блюдо, но и ще погъделичкате любопитството на неговото небце.

Може да харесате и