fbpx

Южнокорейски съд осъди бившия президент на страната на още осем години затвор

Южнокорейски съд осъди бившия президент на страната Пак Гън-хе на допълнителни осем години затвор за злоупотреба с държавни фондове и нарушаване на изборното законодателство, предаде АР.

Сега тя е изправена пред перспективата да остане в затвора повече от три десетилетия. Пак вече излежава една присъда от 24 години след шумен корупционен скандал, заради който бе отстранена от президентския пост миналата година.

Окръжният съд в Сеул я призна за виновна и я осъди на шест години затвор по още едно обвинение – причиняване на значителни загуби на държавната хазна, защото получила 3 милиарда вона (2,6 милиона долара) от шефове на Националната разузнавателна служба в президентския си мандат.

Тя обаче беше оправдана по обвиненията за подкуп, свързани с парични трансфери. Според съда не става ясно дали шефовете на разузнаването са искали или са получавали облаги за техни услуги.

Отделно съдът осъди Пак на две години затвор за нарушаване на изборното законодателство чрез намеса в номинация на кандидати от нейната партия в навечерието на парламентарните избори през 2016 г.

Пак Гън-хе не присъства на днешното съдебно заседание.

Сега присъдата на Пак кумулативно е 32 години затвор, но това може да се промени и може дори присъдата да бъде увеличена в зависимост от решенията на апелативните съдилища. След първата, произнесена срещу нея 24-годишна присъда през април, прокурорите я оспориха, добавяйки обвинения, включващи подкуп и злоупотреба с власт, и сега настояват за 30 години затвор. Върховният съд в Сеул ще се произнесе по делото на 24 август.

След големи протести през декември 2016 г. южнокорейският парламент предприе към Пак процедура по импийчмънт. Тя беше официално отстранена от власт с решение на Конституционния съд през март миналата година и арестувана няколко седмици по-късно. Пак твърди, че осъждането й е политически мотивирано.

Пак Гън-хе е дъщеря на южнокорейския диктатор Пак Чжон-хи, който идва на власт с военен преврат през 1961 г. и управлява 18 години преди да бъде убит през 1979 г.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x