Йемен се превръща в мястото на най-страшният глад

Страната е изпаднала в „ясна настояща опасност“ от масова смърт заради гладуване, 14 милиона, т.е. половината от населението ѝ разчитат на помощ, за да оцеляват, казва заместник генералният секретар Марк Лоукок, отговарящ за хуманитарната помощ.

Сраженията, които се водят, не позволяват на корабите да влязат в страната, да не говорим, че не стигат до онези, които се нуждаят от тях.

Дори и след като се увеличава броят на спасителните операции, за да се помогне по осем милиона души, мисиите на Световната организация не са в състояние да се доберат до нуждаещите се от тяхната помощ. Бедата може да се окаже „ много по-голяма от всичко, което който и да е професионалист в тази област, би могъл да види през целия си живот“, заявява Марк Лоукок.

Вече 3 години Йемен е в гражданска война, след като бунтовниците от шиитската екстремистка групировка „Хути”, поддържани от Иран завладяха по-голяма част от страната, включително и столицата Сана. През 2015 година Саудитска Арабия и нейните съюзници, в това число и Обединените арабски емирства, се включиха във войната.

Хиляди цивилни са буквално притиснати от въздушните атаки и смъртоносните бомбардировки, между минните полета, глада и инфекциозните болести.

Избухналата холерна епидемия е най-лошата, която страната преживява в своята история. Поне 10 000 души са избити, а милиони са интернирани заради ситуацията в страната, придобила известност като спешна хуманитарна катастрофа.

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via