Извадиха 12-килограмов тумор от корема на жена

Лекарите от МБАЛ “Света Марина” в Плевен извадиха 12-килограмов тумор от корема на 58-годишна жена.

Изключително сложната и продължителна хирургична интервенция е извършена вчера от екипа на проф.   д-р Григор Горчев и проф. д-р Славчо Томов, съобщиха от лечебното заведение. Те са отстранили успешно огромната туморна формация от корема на пациентка от Ямбол.

Жената постъпила в болницата с оплаквания от болки и тежест в корема, гадене и повръщане, силно подуване на коремната област и рязко увеличаване на теглото – до 110 кг през последната година. За консултация с гинеколог е насочена след профилактичен преглед при кардиолог, когото е посетила по друг повод.

Специалистът е установил огромен тумор в десния яйчник с диаметър 40 см.

Екипът на проф. Горчев и проф. Томов е предприел незабавна операция, която е била усложнена от наднорменото тегло на пациентката, три цезарови сечения и пъпна херния. Изваденият от корема й тумор е с тегло 12 кг.

Професионализмът на екипа е решаващ за успеха и днес жената е в добро общо състояние“, уточниха от болницата.

Гинеколозите от “Света Марина” в Плевен посочиха, че туморите на яйчниците са едни от най-често срещаните заболявания в гинекологичната практика, а симптомите в повечето случаи са подвеждащи, затова е нужна профилактика по-често, независимо, че жената е извън фертилна възраст.

В конкретния случай пациентката не е посещавала гинеколог от три години.

 

Може да харесате и