Изобретиха зарядно, което генерира енергия от човешкото тяло

Тийнейджър изобрети зарядно за телефон, което използва енергия от човешкото тяло, пише Daily Telegraph.

Устройството HandEnergy, дело на 19-годишния изобретател Михаил Вага, позволява да зареждаме телефона си само с движение на ръката ни.

То активира жироскопа на зарядното, за да произведе енергия, която може да се складира или да се използва незабавно за зареждане на телефона.

Младежът се надявал да набере 50 000 евро чрез платформата за групово финансиране kickstarter, но вместо това събрал 71 333 евро от хора, които искат да се сдобият с подобно зарядно.

Сега изобретателят от Минск, Беларус, е готов да започне производството и разпространението на иновативните зарядни.

„С всяко движение на ръката ви скоростта на ротора се увеличава значително и генерира повече енергия. Средната скорост на ротора е 5000 оборота в минута. „Превръщаме механичната енергия, която създавате, в електрическа енергия и това означава, че можете да зареждате устройството си“, казва Вага.

Той разработвал зарядното повече от една година. Според него то е идеално за хора, които прекарват много време далеч от източник на захранване. Необходими са между 40 минути и един час за пълното зареждане на батериите на устройството.

То се намалява с 30%, ако телефонът се зарежда в същото време. Според Вага зярадното е добро като източник на енергия при извънредни случаи и също така е пример за чиста енергия. HandEnergy ще се продава от март 2017 г., а очакваната му цена е 99 евро.

Може да харесате и