fbpx

Изграждане на самодисциплина в няколко малки стъпки

1 060

Труден е пътят към върха,но не и невъзможен ако сте развили силна самодисциплина.

Дисциплината е поведение, което се научава и остава за цял живот.Чрез дисциплината ние правим това което имаме като задължение, независимо как се чувстваме и в какво настроение сме, правим го дори и да не искаме.

Как да развием дисциплината си?

1. Чрез изграждане на навици

Добре е да започнем с малки стъпки и действия, които успяваме да управляваме, стигайки до големи промени в ежедневието си и изграждане на положително постоянство в различни области.

2. Премахването на всички изкушения

Премахване на всичко което може да отвлече вниманието ни, е сред най-важните условия за подобряване на нашата дисциплина;

3. Редовно и здравословно хранене 

Проучвания са доказали, че ниската кръвна захар често е причина за отслабване на волята. Когато сме гладни способността за концентрация намалява и мозъкът не функционира с пълния си потенциал. Редовното хранене и включването на определени храни в диетата ни, могат да помогнат за развиване на дисциплина и концентрация.

4. Съставяне на график

Предварителното записване на задачите и отбелязване на малките стъпки за реализирането им, създава чувство за сигурност в процеса на работа, спокойствие и удоволствие, когато отмятаме последователно свършеното от нас.

5. Почивки между отделни задачи

Не бива да забравяме, че почивките между отделните ангажименти биха имали освежаващ ефект и ще допринесат за яснота в действията.

6. Самопоощряване

Не забравяйте да се награждавате, когато приключите с дадено задължение – малки лакомства, освежаваща напитка или кратко раздвижване ще окажат силно благоприятно въздействие за следващите задачи в списъка.

Ако изпълняваме редовно всички тези малки дейности ще допринесат за развитие и усвояване на самодисциплина. Каквото и да правите, не забравяйте, че мотивацията е контрапродуктивно отношение към производителността. Важна е дисциплината, която ще изградите и ще развивате, за да постигате реални резултати в която и да е област на живота.

Дисциплината ни помага да правим здравословни избори, а не емоционални и ни гарантира, че можем да се справим с всичко, което се изправя на пътя ни.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
Затвори