Историческо: Борисов подписва в Скопие договор за приятелство

Българският и македонският премиер заедно на гроба на Гоце Делчев

Премиерът Бойко Борисов заминава на официално посещение в Македония. Там той и македонският му колега Зоран Заев ще подпишат Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави.

Подписването на документа е основа за трайно и устойчиво изграждане на приятелски и добросъседски отношения и ще допринесе за засилване на сътрудничеството в двустранен и многостранен план, за разширяването на транспортните връзки и комуникации, за улесняване на контактите между гражданите на двете страни, обявиха от правителствената пресслужба.

На официалната церемония в Скопие ще бъдат подписани и Меморандум за разбирателство между транспортните министерства на България и Македония за развитието на железопътните връзки между София и Скопие.
Ще бъде подписан и Меморандум за сътрудничество в областта на природния газ.

Утре, когато се отбелязват 114 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание, премиерите Борисов и Заев ще поднесат заедно венци пред гроба на Гоце Делчев в църквата “Св. Спас”.

При посещението си в Република Македония премиерът Борисов ще бъде придружаван от заместник министър-председателите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, както и министрите Ивайло Московски и Теменужка Петкова, които ще проведат двустранни срещи със своите колеги от правителството на Република Македония.

В официалната българска делегация са също посланикът ни в Скопие Иван Петков, депутатът в Европейския парламент Андрей Ковачев, председателят на Комисията по външна политика в парламента Джема Грозданова, председателят на парламентарната група за приятелство България – Република Македония Борис Вангелов, депутатът Станислав Станилов, началникът на политическия кабинет на Президента на Република България Иво Христов и началникът на политическия кабинет на министър-председателя Румяна Бъчварова.

Може да харесате и