Истинското име на връх Шипка

Истинското име на историческия връх Шипка е Свети Никола.

Местността носи това наименование до 1951 година, когато тогавашният партиен елит сменя името и върхът става Столетов.
След едно от посещенията на Леонид Брежнев в България названието отново претърпява промяна и става Шипка. Това разказа Стойко Стойков, който е бил учител по руски език и преводач на Брежнев при визитата му в Казанлък.
Според вече пенсионирания преподавател, историята се подменя и младите не знаят за съществуването на истинския връх Шипка, който се намира близо до Габрово.„Името му е Свети Никола от най-незапомнени времена до 1951 година. По-късно Комисията по наименованията се събира в една единствена точка – за името Свети Никола. Предложението е да не се казва Свети Никола по религиозни причини, а да се нарича Столетов.

Народното събрание взима решение за преименува върха, слага се в Държавен вестник и вече е Столетов. Така е до 1977 г. След това обаче, когато Леонид Брежнев посещава България и Казанлък, като разбра за смяната на името попита:

„С какво името на един царски генерал е по-значимо от това на Свети Никола?“

Тогава определено време върхът остана без име. Никой не слагаше име, като пишеше за него. 1977 г. от Столетов е прекръстен на връх Шипка и стават два върха Шипка – истинският връх Шипка, който е по-нисък и е откъм Габрово, и Свети Никола с връх Шипка“, обясни Стойко Стойков.

„Ние не можем повече да живеем в подмяна, заблуда, лъжа и измама. Името може да го направи само президентът. Това е в неговите пълномощия. Никой друг не може“, коментира още учителят.

Може да харесате и