Индийският iPhone ще бъде двойно по-евтин

За да намали още повече цената на най-достъпния iPhone SE, Apple започна производството на апарата в Индия. Според аналитици сглобените там смартфони ще струват $220 срещу $399 в Щатите.

Индийският пазар е доминиран от китайските производители, на които се падат над 50% от продажбите на смартфони. Делът на Samsung е 25%, а на Apple – едва 2 на сто. В страната живеят 1.3 млрд., но малцина могат да си позволят iPhone.

Според социологическите изследвания средностатистическият индиец е готов да плати максимум $155 за смартфон. Някои търговци успяват да постигнат цена от $320 за iPhone SE, но и това е прекалено скъпо.

Правителството на Индия, с което Apple успя да договори специални условия за производство, настоява цената да бъде намалена с още $100. Това може да бъде постигнато ако 30% от компонентите са с местен произход и не се облагат с мита.

Дори да постигне толкова ниска цена обаче, Apple ще трябва да отстъпи от политиката си, коментират анализатори. Компанията традиционно отказва да намали стойността на устройствата си, продавайки по-малко, но с много по-висока надценка.

Може да харесате и