fbpx

Иде краят: Борисов слага точка на политическите игри!

Бойко Борисов слага точка на играта за кабинета във вторник. Дотогава преговарящите екипи от ГЕРБ и “Обединените патриоти” имат време да изчистят текстовете на коалиционното споразумение.

В последния работен ден на седмицата бъдещите партньори във властта си размениха чернови на документа с финални корекции, пише в. Труд.

В него липсва основното – разпределението на министерските постове. То ще стане във вторник в присъствието на бъдещия премиер Бойко Борисов. Двете формации ще определят постовете в новия Министерски съвет на лидерска среща.

Вече е договорено политиките да се съгласува на коалиционен съвет, чийто формат е 3:3. В ръководния орган влизат лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, председателят на парламентарната група Цветан Цветанов, а третият представител се очаква да бъде посочен от бъдещия премиер. Изборът ще е между Владислав Горанов и Томислав Дончев.

“Обединените патриоти” ще бъдат представени в коалиционния съвет от председателите на трите партии във формацията – Красимир Каракачанов (ВМРО), Валери Симеонов (НФСБ) и Волен Сидеров (”Атака”). Още в първия ден на новата работна седмица президентът Румен Радев започва консултации с парламентарните партии.

В понеделник той ще разговаря с “Обединените патриоти”, ДПС и “Воля”. Очаква се във вторник на разговор да бъде поканено ръководството на групата на БСП, а в сряда – ГЕРБ. Мандатът ще бъде връчен в четвъртък, а седмица по-късно, на 4 май трябва да бъде представено новото правителство.

От ГЕРБ и ОП отричат да са обсъждали официално имена на министри. Преди дни обаче Владислав Горанов обяви в сутрешен блок, че този път образователното и здравното министерство остават при тях заради многото критики, които партията отнесла в предишния мандат.

За здравен министър се коментират шефът на ВМА ген. Николай Петров и бившият председател на здравното комисия в парламента Даниела Дариткова. В образователното министерство възможни номинации са служебният министър проф. Николай Денков и бившата шефка на образователната комисия в НС Милена Дамянова.

Сигурно е, че на старите си постове в правителството се връщат Владислав Горанов, Томислав Дончев, Лиляна Павлова, Екатерина Захариева, Ивайло Московски.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x