fbpx

Храни, с които да си набавим витамин B12

4 554

Близо 15% от възрастното население страда от дефицит на витамин В12. Организмът ни се нуждае от 2,4 мкг дневно, за да задоволи нуждите си. Понякога веществото не може да се усвои добре и е нужно да приемаме различни храни и добавки, чрез които да си го набавим.

По-голяма част от храните, които съдържат В12, са от животински произход, което ограничава много вегетарианци и вегани.

Кои са симптомите на дефицит на витамина?

В12 е от особено значение за психическото и физическото здраве. Той засилва синтеза на ДНК и червените кръвни клетки, укрепва имунната система и стимулира нервната функция. Липсата на витамина причинява анемия, умора, депресия, а при някои по-сериозни случаи увреждане на мозъка и централната нервна система. Основните симптоми са замаяност, забравяне, забавяне на мисълта, слаби мускули, замъглено виждане. Понякога първите признаци на анемия, например, се появяват от 3 до 5 години след началото на дефицита.

За да може витаминът да се абсорбира от тялото, стомахът ни трябва да произведе протеин, наречен гастритен вътрешен фактор. Когато неговото количество не е достатъчно, абсорбацията намалява. Ето защо е важно да балансираме количетсвото на B12 и протеина чрез храненията през деня. Ето какво е препоръчително да консумираме:

Миди, ракообразни

Всеки 75 грама миди се съдържат 74,2 мкг B12. Освен тях, голям източник на витамина са стридите (26 мкг). В 75 грама раци има почти 8,6 мкг, а в скаридите – 1,1 мкг от витамина.

Черен дроб

Всеки 75 грама варен черен телешки черен дроб съдържа 52.9 мкг B12. В една порция свински черен дроб има около 15,9 мкг B12, докато същото количество пилешки черен дроб съдържа 12,6 мкг. Гъшият дроб също е полезен.

Риба

Скумрия, херинга, риба тон, сардина, пъстърва и сьомга предлагат голямо количество на витамин B12. В атлантическата скумрия има 14,3 мкг от веществото, докато обикновената съдържа. Други риби, богати на витамин В12, са атлантическа херинга (9,8 мкг), риба тон (8,2 мкг), готвена пъстърва (5,6 мкг) и сьомга. Те са богати и на омега-3 мастните киселини, които са важни за много процеси в тялото.

Червено месо

В 75 грама мляно месо има между 2,4-2,7 мкг. Освен говеждото, за консумация се препоръчва агнешко, което също е чудесен източник на B12.

Яйца

Яйцата от гъска са най-полезни при дефицит на В12. Те съдържат 7,3 мкг от витамина. Следват яйцата от патица – 3,8 мкг, кокошите – близо 0,45. В падпадъчите има най-малко количество – 0,1 мкг. Основно витамините се намират най-вече в жълтъка, затова трябва да приемаме поне по един на ден.

Източник: puls.bg

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
Затвори