fbpx

Гръцкият принц, който 70 г. е в сянката на британската кралица

Херцогът на Единбург принц Филип е по-познат като съпруг на кралицата на Великобритания Елизабет II. Малко хора обаче знаят, че преди това е принц Филип Гръцки.

Вижте невероятната история на една прокудена от родината си кралска особа, която вчера обяви, че се оттегля от активна дейност в най-известната монархия в света.

Принц Филип е роден през 1921 г. на гръцкия остров Корфу. Потомък на сваления от престола гръцки крал, който му е чичо, както и на датската кралска фамилия, още на 18 месеца се налага той да напусне родината си.

Легендата разказва, че това се случва на британски кораб, скрит в кошници от портокали.

Той се образова във Франция, Германия и Обединеното кралство, след което пътят му продължава в Британския кралски флот. Присъединява се към него през 1939 г., когато е на 18 години. Активно участва във Втората световна война.

В същата година се запознава и с 13-годишната тогава принцеса Елизабет. Те са трети братовчеди.

След войната Филип получава разрешение от крал Джордж VI да се ожени за Елизабет. Преди това той се отказва официално от гръцките и датските си кралски титли, приемайки фамилията Маунтбатън.

Двамата сключват брак на 20 ноември 1947 г., а точно преди сватбата той е провъзгласен за херцог на Единбург. Церемонията, която се провежда в Уестминстърското абатство, е записана и излъчена от радио BBC, достигайки до 200 милиона души по целия свят.

Бракът на двете кралски особи, чиято 70-ата годишнина те ще отпразнуват през този ноември, е най-дълъг не само сред британските суверени, но и сред кралските величия по света.

Филип напуска активна военна служба, когато Елизабет става кралица през 1952 г. Двамата имат четири деца, а престолонаследникът принц Чарлз се ражда през 1948 г.

Херцогът на Единбург е най-дълголетният член на британското кралско семейство. Той е и най-възрастният мъж, потомък на кралица Виктория.

Още по време на празненствата по случая 90-ата му годишнина Филип намекна, че предпочита да намали обществените си задължения. Вчера кралицата обяви, че съпругът й ще се пенсионира през август, когато е на 96 години.

Източник: Profit.bg

 

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x