Говедар подпалил с цигара огромния пожар над Кресненското дефиле

21 366

Тридесетгодишен говедар от Симитли бе арестуван и привлечен като обвиняем за причиняване на огромния пожар над Кресненското дефиле. Това бе съобщено на извънреден брифинг в Благоевград днес следобед.

Костадин Митев извел 70 говеда на паша миналия четвъртък край водоем над село Мечкул. Запалил цигара, но животните се разбягали и той ги подгонил. В бързината хвърлил в тревата недопушената си цигара. Когато след броени минути обърнал поглед назад, видял, че пламнали треви и храсти.

Говедар подпалил с цигара огромния пожар над Кресненското дефиле

Втурнал се да гаси огъня с горната си дреха, която била изпепелена от стихията. Самият той получил обгарян по краката и разбрал, че сам не може да се справи. Тогава звъннал на кмета на село Брежани и подал сигнал за пожара, но не казал, че той го е причинил.

„Пожарът вече е потушен. Извършителят на престъплението е установен и задържан. Той ще бъде задържан за 72 часа в ареста, а прокуратурата ще поиска най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Мъжът ще бъде обвинен в причиняване на пожар по непредпазливост, довел до значителни имуществени вреди в размер на 3,3 милиона лева. Законът предвижда наказание до 5 години затвор“, заяви говорителят на Главна прокуратура – Румяна Арнаудова.

Държавното обвинение ще иска извършителят да остане в ареста, тъй като деянието му е с висока степен на обществена опасност.

Арнаудова благодари и на прокурорите, и на полицаите за перфектната работа. Това е първият установен извършител на пожар за тази година в Пиринско.
Говедарят е бил заподозрян още в петък, но в продължение на четири дни отричал, че е причинил пожара.

Притиснат от събраните доказателства – иззети са негови дрехи от фермата, която е на километър от мястото на пожара, по които има следи от обгаряне. Чак тогава признал за действието си и съдействал на разследващите. Пастирът е от ромски произход, има присъда отпреди 6 години за кражба, но към момента е реабилитиран.

„С ареста на говедаря се слага край на спекулациите, че някой умишлено е причинил пожара, за да преследва някакви други цели“, каза още Арнаудова.

Предстои назначаването на лесовъдска и пожаротехническа експертиза. Районният прокурор Борислав Ковачки уточни, че гърмежите, които са чули жители на село Мечкул, са от пукота от статичното електричество заради високата температура при пожара.

Може да харесате и