Глобиха сайт за продажба на лаптопи заради влогър

КЗК глоби уебсайт за продажба на лаптопи заради клип на влогър в Youtube. Глобата е за “Лаптоп.БГ”, която е в размер на 47 265 лева (0,5 % от нетните си приходи от продажби).

Наказанието е резултат от проверка по преписка, образувана по искане на конкурентна фирма – базираната във Варна „Голдън Грийн Стоун Груп“, която управлява друг онлайн магазин.

Става дума за видео в платформата Youtube на геймъра Димитър Кожухаров. В него той сравнява компютрите от двата сайта и директно напада сайта на “Голдън грийн”, с изказвания като: ”те се опитват да лъжат”, ”ако знаете за какво става въпрос, вие няма да купите от тях’.

В конкретния случай “Лаптоп.БГ” пряко не е участвал в създаването и не е поръчвало публикуването на посочените видеоклипове, но индиректно (чрез посланията на “влогъра” Димитър Кожухаров, който има стопански отношения с ответното дружество) черпи ползи: популяризиране на онлайн магазина и възможност за увеличаване на продажбите чрез предлагането на финансови стимули за закупуване на продукти от него.

Въпреки че “Лаптоп.БГ” не може да влияе върху свободата на изразяване на мнението на физическото лице, административният орган счита, че приемането и съгласяването с негативната реклама чрез видеоклипове в интернет, които промотират собствената му дейност, от друга страна, противоречат на добросъвестната търговска практика. Поради това Комисията приема, че е извършено нарушение по чл. 29 от ЗЗК от страна на “Лаптоп.БГ”, пише още в решението на комисията.

Така се оказва, че ако дадена компания не възрази срещу негативно мнение за конкурентите ѝ, независимо по какъв начин и от кого е изразено то, подлежи на наказание.

Бездействието на “Лаптоп.БГ” е отчетено като нарушение на чл. 29 от ЗЗК, който забранява “всяко действие или бездействие при осъществяване на стопанска дейност, което е в противоречие с добросъвестната търговска практика и уврежда или може да увреди интересите на конкурентите”. Освен глобата дружеството ще трябва да заплати още 2500 лева на конкурентите си от “Голдън грийн стоун груп” за разноските по делото. Решението на КЗК ще бъде обжалвано, са заявили от “Лаптоп.БГ” пред “Капитал Дейли”.

 

Може да харесате и