fbpx

Гъделът какво е? От удоволствие до изтезание

2 323

Замисляли ли сте се защо се смеем, когато ни гъделичкат? Екип германски изследователи разбрали, че неконтролираният смях от гъдел няма нищо общо с веселието. Според учените от университета в Тюбинген гъделът активира област от човешкия мозък, която отговаря за болката. Заради това някои хора се държат доста агресивно, когато ги гъделичкат.

Смехът от гъдел като защитен механизъм
Учените смятат, че смехът, предизвикан от гъдел, е част от защитен механизъм, с който „жертвата“ признава своята капитулация. На доброволци в експеримента е проведено магнитно-резонансно изследване на мозъка, за да се определи има ли прилика между смеха от гъдел и смеха от добра шега. Изяснили, че гъделът, както и смехът, активират част от мозъка, която контролира движението на лицето, а също гласовите и емоционалните реакции. При гъдела обаче се активира и хипоталамуса, който отговаря за температурата на тялото, чувството за глад, умората и сексуалното поведение, инстинтктивните защитни реакции. Затова някои хора започват да се смеят дори само ако ги заплашиш с гъделичкане.

Гъделът сближава
Гъделът има важна роля в социалното сближаване. Той например помага в общуването между майката и детето, укрепва връзките между приятели. Психолозите предполагат, че гъделът е част от социалната игра, която помага на хората да се сближат.

Парадоксът автогъдел
Ако се опитаме да се погъделичкаме сами, мозъкът ни вече е наясно, че се каним да се докоснем и затова ефектът на изненадата при автогъделичкането отсъства и нашите усещания съответно се намаляват по командата на мозъка.

Гъделът помагата да определим най-уязвимите места
По правило реагираме най-остро на гъдел в областта на подмишниците, шията, гениталиите, гърдите, стъпалата на краката. Предполага се, че такава реакция се обуславя от стремежа да защитим най-слабите части на тялото, през които минават важни кръвоносни съдове като вени и артерии, жизненоважни органи, връзки и сухожилия.

Същетвуват няколко вида гъдел
Книсмесис се нарича лекият гъдел, например като от перце или тревичка. Изпитват го както хора, така и животни. Учените предполагат, че тези усещания са сходни с чувството при полазване от насекомо. Гъделът ни обръща вниманието върху малката буболечка, за да я махнем от себе си, без да се подлагаме на опасно ужилване. А гаргалезис е името на гъдел с прилагане на сила.

Гъделът като изтезание
Изтезанията с гъдел били разпространени в Китай при разпити на затворници. „Прелестта“ на това изтезание е в това, че не оставя следи по тялото. Древните римляни също прибягвали до гъдел, когато се налагало да накажат някого. За целта върху стъпалата на човека нанасяли специален солен разтвор пускали коза да го оближе с грапавия си език. От такъв гъдел може да умреш.

Гъделът и оргазмите
Гъделът може да бъде както част от любовната игра, така и способ за постигане на оргазъм. Някои хора, владеещи изкуството на гъдела, успяват да доставят удоволствие на партньора си, близко до върха на блаженството. Такива случаи са редки и не са подходящи за всеки – някои реагират много остро на докосването. Други път се възбуждат от гъдела и това се нарича кисмолагания.

Защо не всички са еднакво чувствителни към гъдела
Прагът на чувствителност към гъдел, както и прагът на болката, варират в зависимост от човека. Смята се, че при хората, които повече се страхуват от гъдел, нервната система е по-възприемчива. С възрастта, примерно към 40 г., чувствителността към гъдела намалява.

Как да спрем гъдела
Лекарите знаят способ, който помага да се понижи увствителността към гъдела. Този трик им помага, когато трябва да прегледат чувствителни части от тялото на пациента. Лекаратя просто моли пациента да сложи ръкатат си върху неговата ръка. Синронните движения принуждават мозъка да повярва, че пациентът се гъделичка сам и в резултатът усещането се притъпява. Можете да се възползвате от тази хитрост, когато някой ви гъделичка, стига да успеете да хванете ръката му.

Гъдел за отслабване
За силния смях по време на гъдел трябват калории. Разбира се, вие няма да забележите с просто око ефекта от такова отслабване, защото за 10-15 минути смях изгарят само 10-40 калории.

Плъховете също се смеят от гъдел
Наистина, мишият смях е толкова високочестотен, че човешкото ухо не го възприема, но хихикането на плъховете при гъделичкане доказва, че са способни да преживяват емоции.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
Затвори