Французин обиколи света с велосипед, до Неапол му го откраднаха

Френският лекар Етиен Годар изминава с велосипеда си 15 000 км за 11 месеца. Намерението му било да стигне след няколко седмици в Северна Франция, откъдето произлиза.

Тези дни обаче пътешествието на 30-годишния запален колоездач беше прекъснато в Кастел Волтурно, до Неапол, тъй като му откраднаха велосипеда и 4 раници с багаж и електроника.

Това станало, докато Етиен оставил без надзор велосипеда си до плажа на градчето, в което живеят много имигранти, вкл. и българи.

Самият Етиен призова чрез фейсбук да му помогнат да открие колелото и багажа си. «За мен беше голям удар, защото този велосипед и екипировката в четирите зелени раници имаха голямо сантиментално значение, а не само финансова стойност.» В багажа освен дрехите и съоръженията за къмпингуване французинът носел и айфон и фотокамера, в които са събрани спомените му от пътешествието.

Етиен започнал обиколката си заедно с жена си Матилд, и тя лекарка, след като двамата си взели едногодишен отпуск. Двойката искала след това да разкаже вкнига «пътешествието на живота си». Тръгвайки от Хонконг, двамата преминали през десетки страни, за да стигнат до Италия. След като дошли до крайбрежието на Неапол, те оставили колелата с багажа си до плажа на Кастел Волтурно, недалече от Казерта. Матилд подпряла велосипеда си на самия бряг, докато Етиен скрил своя зад храсти. Той бил без надзор само в рамките на пет минути, докато двамата се изкъпят в морето. Веднага след като разбрали за кражбата, двамата с помощта на местни хора започнали да търсят велосипеда.

Със съдействието на италиански приятел Етиен апелирал по фейсбук за помощ. Велосипедът и багажът му не се намерили, но за сметка на това италианецът Франческо му дал своя велосипед, с който да продължи пътешествието. Двойката отпътувала към Рим, Сиена и Генуа. Междувременно жители на Кастел Волтурно открили страница във фейсбук за събирането на помощи за Етиен.

«Откраднаха велосипеда ми и част от сърцето ми, тъй като в багажа бяха и дневниците ми от обиколката. Ако не успея да ги открия, то тогава ще разкажа друга история – тази на Франческо, който ми помогна да си купя дрехи, който ми подари колелото си, за вежливостта на хората».

Историята на Етиен предизвика буря от полемики из италианските медии и социални мрежи. Мнозина попитаха как е възможно човек, обиколил света, да не е научил, че велосипед не се оставя без надзор до плажовете на Неапол.

Коментатор на в.«Кориере дела сера» пък попита дали в крайна сметка е верен стереотипът, според който можеш да оставиш без надзор велосипед във Финландия, но не и на плаж в Кампания.

Източник: 24 часа

 

Може да харесате и