fbpx

Финансист пресметна колко пари дава българинът за храна, в сравнение с французина? (ВИДЕО)

205

България изнася агнешко месо за арабските страни, където то е особено ценено заради добрите му вкусови качества. За сметка на това пък у нас по празниците често се предлага румънско или новозенладско, което е с по-малко качество. Това обяви финансистът Бончо Банов в ефира на Нова телевизия.

Той обясни, че у нас се наблюдават едни от най-ниските за Европа цени на месото. Във Франция и Швейцари месото е няколко пъти по-скъпо, защото е сертифицирано.

Като цяло хранителни продукти у нас са по-евтини. В последните години обаче пълним по-трудно кошницата. Последните данни на Евростат показват, че от 38 държави в Европа най-скъпа е храната в Швейцария и Дания, а най-евтина – в Македония и Полша.

По отношение на другите хранителни продукти – млякото у нас е сравнително евтино, защото страната ни е производител на млечни продукти.

Българинът харчи средно по 32,4% от бюджета си за храна и безалкохолни напитки, обясни още Банчо Банов. 7% отиват за транспорт, а около 4,5 за алкохол и цигари. Хлябът у нас също е сравнително евтин.

„В България една голяма част от житото се изнася за Италия и Гърция, където се правят спагети и продуктът се връща готов у нас. В България нуждата от хляб се запълва с пшеница от Украйна и Русия.

На година изнасяме към 3 млрд. лв. хлебна пшеница“, заяви пред Нова телевизия Банчо Банов. Междувременното олиото у нас е сред най-скъпите в Европа.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
Затвори