fbpx

Facebook премахна 500 страници и акаунти

503

Акаунтите са имали повече от 900 000 последователи и общо са изхарчили повече от 160 000 долара за реклама.

Facebook премахна 500 страници и акаунти, които са обвинени, че разпространяват фалшиви новини в Централна Европа, Украйна и други Източно Европейски държави. Това прекрати усилията на две отделни групи „да манипулират хората” пише в блога на Facebook.

Акаунтите са имали повече от 900 000 последователи и общо са изхарчили повече от 160 000 долара за реклама, съобщава Би Би Си.

Facebook твърди, че акаунтите са свързани с руска държавна организация, която разпространява фалшиви новини.

Това удари две отделни кампании, които „координирано разпространяваха неистинско съдържание”.

Основната група от страници и акаунти е била разположена в Русия, но е таргетирала съдържание за почти всички региони и държави в Източна Европа.

Организациите управляващи мрежите от страници се представят като независими източници на новини и често пускат информация за множество теми, като здраве, пътешествия, спорт, икономика и политика. Освен това тези страници често пишат за протестни движения и пускат изявления против НАТО, както и такива за борба с корупцията.

Разследващите са открили, че много от хората, стоящи зад тези акаунти са работели за руската новинарска агенция Спутник.

Другата група от страници също е била разположена в Русия, но цялото съдържание е било насочено към Украйна.

От Facebook обясниха, че са свалили страниците и акаунтите не на база на това, което разпространяват, а на базата как го разпространяват.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...