Евродепутатът Емил Радев: България няма да става приемен център за мигранти

Безпрецедентна е помощта на ЕС от 160 милиона евро за България, защото от 2013 г. до този момент бяхме получили по-малко от 20 милиона евро.

Това е огромен успех за България и пробив на премиера Бойко Борисов”, това каза българският евродепутат Емил Радев на среща с журналисти в Брюксел.

По думите му голяма част от тези пари са по Фонд „Сигурност” и те ще отидат за укрепване на границата ни с Турция и не само с нея, а и за другата вътрешна граница със Сърбия.

„Ние трябва тотално да затворим пътя през България, което означава,че трябва да затворим и двете граници, за да не минават през едната и да стигат до другата”, каза Радев. Той коментира появилите се спекулации, че Европа не е отпуснала пари за ограда, като посочи, че такива пари не са ѝ искани. „Около 20 милиона евро ще отидат за изграждане на сензорна система по границата. Това ще ни даде възможност във всеки един момент, когато има посегателство върху оградата и опит за преминаване й, да могат да бъдат известени „Гранична полиция“ и да се реагира много бързо. Ще бъдат закупени джипове, наблюдателна техника, патрулен кораб, радио-комуникационни средства, ще се осъвремени информационната система по границите, което ще направи пътуването по-бързо. Една малка част от тези пари отиват по Фонд „Миграция”, за да можем да ремонтираме сегашните лагери и те да се превърнат в затворен тип, защото виждаме, че имаме много големи проблеми”, каза Радев. Той посочи, че парите ще бъдат използвани за увеличаване на охраната в тези места за настаняване и тези хора да се издържат.

„В момента почти е запълнен капацитетът – 7 000 души, а за това плаща държавата- храна, социални услуги, медицинско обслужване, обучение на децата и т.н. Европа отговори много добре на призивите на премиера Бойко Борисов, че трябва да се помогне на страната ни, но в един момент и в една предизборна обстановка видяхте, че се опитват да се изкривят нещата на 180 градуса.

България няма да става приемен център за повече мигранти. Ние правим всичко възможно да затворим границата и призивът на премиера беше да се затворят така границите и да влизат само през КПП-та, които работят в България”, каза Емил Радев.

„Надявам се, че след президентските избори нещата ще се успокоят и ще започнем да работим в една посока, защото много важно беше за България да влезне в обхвата на Европейската гранична и брегова охрана. Много се радвам, че се подкрепи нашето предложение с Мария Габриел, да не е само по шенгенските граници, а да е по външните граници на Европа действието на новата агенция и неслучайно на 6 октомври, когато ще стартира новата агенция, това ще стане в България. Иначе имаше опасност България, Румъния и Хърватска да се превърнат в буферна зона, но сега такава опасност няма и виждаме, че усилията на ЕС са насочени главно по външната граница”, каза Радев.

Източник: Труд

Може да харесате и