fbpx

Ето какво ще се случи с тялото ни, ако ядем чесън всеки ден

Какво е известно за чесъна

Чесънът се използва от хиляди години за лечение на човешки заболявания и може да намали риска от развитие на някои видове рак (гърдата и стомаха), сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2.

Уникалният вкус на чесън идва от серни съединения. Подобно на останалите членове на семейството, растението абсорбира сулфат от почвата и го включва в молекули на аминокиселини и резерви на сяра. Тези молекули за съхранение на сяра могат да се разделят на около 50 различни серни съединения, когато чесънът се приготвя и консумира.

Ajoene, активно съединение на сяра, намиращо се в зеленчука, в комбинация с антибиотици, помага за разграждане на защитата на бактериите.

Изследване на алилсулфид в нов аспект

Д-р Жотирмей Бекер от университета в Луисвил в Кентъки каза: „Нашите резултати показват, че въвеждането на чесън, съдържащ алил сулфид в диетата, може да помогне за поддържането на здрави чревни микроорганизми и да подобри познавателното здраве при възрастните хора.“

Ново проучване показва, че консумирането на суров чесън с възрастта може да подобри здравето на червата и, от своя страна, да подобри както дългосрочната, така и краткосрочната памет.

Съавторът на проучването, д-р Ниту, добавя: „Разнообразието на чревната микробиота при по-възрастните хора намалява и на този етап от живота се развиват невродегенеративни (болестта на Алцхаймер и Паркинсон) и могат да се влошат познавателните способности и паметта. Искаме да разберем по-добре как промените в чревната микробиота са свързани с намаляване на когнитивните функции, свързани със стареенето.

Експеримент върху мишки

Екип от учени тества 2 годишни мишки – възраст, която корелира с хора на възраст от 56 до 69 години. На гризачите се дава алилсулфид и се сравнява с мишки, които са по-млади и на същата възраст, но не са консумирали веществото.

Резултатите показват, че по-възрастните мишки, които ядат добавката, имат по-добра дългосрочна и краткотрайна памет, както и по-здрави черва в сравнение с другите гризачи, които страдат от нарушена пространствена памет.

Нови открития

Допълнителни проучвания показват, че алил сулфидът запазва експресията на гени на невронален натриуретичен фактор (NDNF) в мозъка, което е от решаващо значение за дългосрочната и краткосрочната памет.

Преди това генът е бил открит от учени от университета в Луисвил. Изследователите са открили, че мишките, на които е даден чесън, също показват по-високо ниво на експресия на NDNF гена, както и на газообразен сероводород – молекула, която предотвратява възпалението на червата.

Екипът планира допълнително да проучи как възстановените чревни бактерии могат да предотвратят загуба на памет, свързана с възрастта, и дали чесънът може да се използва за лечение на състояния като Паркинсонова болест и Алцхаймер.

Учените се надяват, че този пробив може да помогне в борбата срещу неизлечима кистична фиброза и хронични рани при диабетици, както и в борбата срещу MRSA и общата вътреболнична инфекция на „Псевдомонас аеругиноза“.

Резултатите бяха представени по време на среща по експериментална биология на годишната среща на Американското физиологично общество през 2019 г. в Орландо, пише zdrave.to.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x