Ето каква била истинската причина за появата на кариеси

Учени от САЩ и Австралия я открили по време на мащабно проучване, проведено сред деца

Защо зъбите на някои хора се развалят по-често и по-бързо отколкото на други? Мит ли е широко разпространеното твърдение, че някои хора са генетично предразположени към появата на кариеси?

Отговорите на тези въпроси бяха изяснени от група учени от САЩ и Австралия в ново проучване по темата.

Проведено сред стотици деца на възраст между 5 и 11 години, изследването им установило, че причината за появата на кариеси не е генетичното предразположение, а нездравословният начин на живот и неправилните грижи за устната кухина, съобщава сайтът Лента.ру.

Специалистите взели натривки от устната кухина на близнаци на възраст между 5 и 11 години, 205 от тях еднояйчни, 280 — двуяйчни.

Анализът на пробите, разкрил пред учениче, че макар и родени от една и съща майка, по едно и също време и развиващи се при сходни условия, децата имали различни генетични особености на оралния микробиом.

Учените констатирали, че част от микрофлората действително е наследствена, но не онази част, която е свързана с развалянето на зъбите.

В своя научен труд, екипът стигнал до заключението, че с времето процентното съотношение на предаваните от родители на деца микроби намалява, докато броят на свързаните със заобикалящата среда микроорганизми се увеличава. Те стигнали до извода, че за появата и наличието на стрептококи — бактериите отговорни за появата на кариеси — в устната кухина са отговорни външни, а не наследствени фактори.

Ето защо експертите препоръчват грижите за устата и зъбките при децата да започнат още преди появата на първите зъби.

Учените са на мнение, че за разпространението на бактерии по зъбите допринася консумацията на захар. И тъй като не можем да забраним изцяло на децата си да ядат сладки храни, експертите препоръчват зъбите да се мият не по-малко от два пъти дневно.

 

Може да харесате и