fbpx

Етнолог посочи откъде идва легендата за мартениците

198

Червеният цвят в мартениците се асоциира със силата на кръвта и тържеството на живота; той има предпазваща сила и може да прогонва злите сили. Именно затова той е и основен цвят в мартеницата – това уникално творение на българската народна вяра и изкуство. Белият цвят символизира красотата, чистотата и невинността на младостта.

Това каза доц. Петя Банкова, етнолог от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науката (БАН), пише агенция „Фокус“.

По думите ѝ на времето жените премятали през оградата на двора или връзвали на дървена тояжка на покрива или на стрехата на къщата, за да се вее, някаква червена дреха (кърпа или пояс), за да посрещнат Баба Марта „на чисто и червено”.

„Мартенички се закачвали и на плодните дървета, и на рогата на добитъка, дори на вратата на избата или на обора. В старо време някои мартенички се пазели през цялата година, за да ги връзват на ръцете на новородените и малки деца, когато ги извеждат сред хора, за да ги пазят от зли очи и против уроки“, каза още доц. Банкова. Според нея Мартеници връзвали и на сватбеното знаме при брачната церемония.

 

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
Затвори