ДПС поиска оставката на висш кадър на ГЕРБ

ДПС поиска оставката на Красимир Велчев от ГЕРБ като председател на парламентарната Комисия по вероизповеданията и правата на човека.

Изявленията на Велчев насаждат омраза и разделение в обществото, заяви на пресконференция в Народното събрание председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Изявленията на Велчев са били по повод обсъждането на промени в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица, предложени от ДПС.

Промените касаят само ранените при мирни протести по време на комунистическия режим, става въпрос за морален акт към пострадалите хора, които отстоявайки правата си, докараха демокрацията в България, обясни Карадайъ.

Даваме шанс на ГЕРБ да покажат кои са, да се легитимират като европейска партия като гласуват оставката на Красимир Велчев като председател на комисията, посочи Карадайъ.

Комисията по правата на човека не може да се ръководи от лице, което загърбва европейските ценности и поставя под риск стабилността на държавата и единството на нацията, допълни той.

Според председателя на ДПС християндемократите в Германия и ГЕРБ в България като партии от ЕНП би трябвало да споделят общите европейски ценности.

Резултатите от изборите в Германия и влизането на крайно леви и крайно десни в парламента бяха повод да се препотвърди позицията, многократно изразена от Ангела Меркел, че съюз с крайните е недопустим и невъзможен, заяви Карадайъ.

В същото време у нас ГЕРБ уж също споделя тези европейски ценности, но какво се получава – първото правителство на ГЕРБ с негласна подкрепа на “Атака”, непълен мандат 3 години и половина; второто правителство на ГЕРБ с гласната подкрепа на националисти, обединени в т.нар.

Патриотичен фронт без пряко участие във властта, непълен мандат 2 години и половина, езикът на омразата стана официален в страната; трето правителство на ГЕРБ включи националисти, ксенофоби във властта, омразата влезе в действие, коментира Карадайъ.

Попитан дали очаква и третото правителство на ГЕРБ да не завърши пълен мандат Карадайъ заяви: “Ще видим. Говорим за ценности, за ценности на Европейския съюз. Виждаме в цяла Европа как се отстояват ценности, виждаме какво се случва в България. Тъжно”.

Йордан Цонев допълни, че “когато правиш едно и също, се получава един и същи резултат”. На въпрос дали ще предложат свой кандидат за председател на комисията по досиетата Карадайъ заяви, че отговорността е на най-голямата парламентарна група – ГЕРБ. Ако те не предложат, от ДПС имат готовност да издигнат кандидат.

 

Може да харесате и