fbpx

Доживотен затвор за Огнян Атанасов – българския Ескобар

4 197

Тричленният апелативен съд в Солун осъди 56-годишния Огнян Атанасов от петричкото село Тополница на доживотен затвор и допълнително на още 10 години лишаване от свобода за трафик на хероин и кокаин в периода август 1998 – май 1999 г., съобщи гръцкият сайт news.gr.

Атанасов е осъден и на глоба от 130 хиляди евро. Срещу него се водят и други дела за трафик на наркотици.

Атанасов беше екстрадиран от България в Гърция през януари тази година след като бе арестуван при мащабна антидрога операция, реализирана на територията на ОД на МВР Благоевград и ОД на МВР Хасково. Бе задържана голяма пратка хероин, към която Атанасов и помагачите му от село Тополница били съпричастни.

Говореше се, че Атанасов е дърпал конците на цялата операция по вноса и дистрибуцията на наркотика във вътрешността на страната и износ за Гърция. Въпреки воплите и жалбите му за милост, тъй като бил много болен, нищо не помнил, гръцкият съд бе безпощаден, коментира сайтът “Струма”.

Адвокатите му направиха пътека до Гърция, представящи медицински експертизи, доказващи, че той е в много тежко състояние и дори пледираха, че не може да осъзнае и носи отговорност за действията си. В България Атанасов бе задържан многократно, но винаги освобождаван, тъй като се твърдеше, че е много болен. През август 2010 г. българските власти дадоха положителен отговор на гръцките заповеди за задържането му с условието Атанасов първо да излежи присъдите, наложени в България.

Атанасов бе издирван от гърците не само заради престъпленията извършвани на тяхна територия, но и заради бягството си от затвора в Лариса.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...