До какво води редовното пропускане на закуската

Според ново проучване на испански учени хората, които пропускат редовно закуска са по-предразположени към заболявания на сърдечно-съдовата система.

Пропускането на закуската е пряко обвързано с други вредни навици като тютюнопушене и злоупотреба с алкохол, които сами по себе си увеличават риска от атеросклероза (заболяване, което засяга вътрешния слой на големите и средните артерии на организма), отбелязва съавторът на изследването Хосе Пеналво, професор към университета Тафтс в Бостън.

Заключенията от изследването на учените обаче се базират върху много повече комплексни рискови фактори като цялостна диета, спорт, ниво на холестерол и други.

Това не е първото проучване, което търси връзката между пропускането на закуската и повишения риск от сърдечни заболявания, но е нов анализ, който разделя хората на три групи – пропускащи закуска, хора, които ядат малка закуска, и такива, които ядат обилна закуска.

В проучването вземат участие около 4000 души в Испания на възраст между 40 и 54 години, които до момента нямат установени сърдечни проблеми.

За анализа участниците предоставят информация за своите хранителни навици – каква храна и колко калории приемат обичайно в един ден, както и дали спортуват, дали пушат и пият алкохол и други.

На базата на тази информация се сформират три групи:

3 процента от участниците попадат в групата на пропускащите закуска.

Те приемат по-малко от 5 процента от калориите си за деня на закуска. Тази група предпочита да пие кафе или сок и да не яде сутрин.

Около 70 процента попадат в групата на ядящите ниско енергийна закуска.

Сутрин те се хранят с между 5 и 20 процента от дневните си калории. Обичайно пият кафе, сок и ядат плод, препечена филийка или други дребни тестени изделия.

27 процента спадат към почитателите на високо енергийната закуска.

Тези хора достигат повече от 20 процента от дневния си енергиен прием сутрин. Също като останалите в проучването пият кафе или сок със закуската си, но за разлика от тях на масата им има повече храна – мюсли, сандвичи, месо, плодове и още.

Оказва се, че групата на незакусващите има 1,5 пъти повече мастни плаки в артериите си от тези, които приемат високо енергийна закуска. Незакусващите са и по-предразположени към наднормено тегло и затлъстяване от останалите групи. От участниците групата на тези, които приемат малко калории на закуска, също се оказва с по-висока предразположеност към атеросклероза, но пък значително по-ниска от тази на хората, които изобщо не ядат сутрин.

Проучването дава актуална информация за това, как ни се отразява пропускането на закуската и тема за размисъл сутрин – „да ям или да не ям?“.

Всеки организъм е индивидуален, но все пак, ако искате да се радвате на по-добро здраве, испанските учени, и не само, препоръчват да не пропускате първото ядене за деня.

Източник: Vesti.bg

 

Може да харесате и