fbpx

Днес имен ден празнуват хората, които носят това красиво българско име

В деня, когато християнската църва почита паметта на Свети Василий Изповедник, всички жени с името Деница или Денница празнуват своя имен ден.

Деница е име, които произлиза от народния фолклор и означава Родена по зазоряване. В миналото по-популярната версия на името била Денница, тъй като по този начин е наричана планетата Венера – първата звезда на небесния хоризонт при изгрев и залез слънце.

Никой обаче не може да каже дали е случайност, че жените, които са кръстени на изгрева на Венера, празнуват именния си ден в деня, когато цял свят чества Деня на космонавтиката.

Днес обаче Деница е по-използваната версия на българското име. Освен на 12 април жените с това има празнуват и на 8 ноември, когато се почита Свети Архангел Михаил.

Според някои източници първият ангел, който се възнесъл на небето, също носил името Деница.

На 12 април православната църква почита и паметта на преподобен Василий изповедник. Той е живял по времето на император Лъв Исаврянин и е предпочел монашеското уединение пред светския живот.

Преподобен Василий се е противопоставял на иконоборчеството и заради факта, че е защитавал светите икони е бил подложен на много мъчения. Въпреки това той е отхвърлял еретическото учение.

Заедно със Свети Прокопий е затворен в тъмница, където е измъчван до смъртта на император Лъв.

След кончината на владетеля преподобен Василий и всички монаси заедно с него били освободени. Те продължавали да проповядват каноните на православното християнство.

Свети Василий умира през 750 година, а преди смъртта си се отдал на строг пост и молитва като благодарност към Бог. Някои празнуват имен ден и на Архангелов ден (т.е. на 8 ноември).

Източник: sanovnik.bg

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x