Диетоложка съобщи важна новина за постите и яденето

Захранването след постите е изключително важно. Това каза Мария Русинова, специалист по хранене и диететика, цитирана от Фокус. Тя поясни, че не трябва веднага да се нахвърляме веднага върху месни и млечни продукти.

„При прекратяването на постите, резкият прием на големи количества месо, мляко и яйца може да доведе до различни неблагоприятни последици. Затова е добре захранването да започне постепенно, тоест първият ден след постите да се започна с малък прием на мляко и млечни продукти, а чак на следващия ден могат да се включат и месните продукти, като в първото хранене те трябва да са в малки количества“, обясни Мария Русинова.

Тя посочи прекаленото ограничаване на храненето и избягването на зърнени и бобови храни като основна грешка по време на пости.

„Най-голямата грешка е по време на захранването е когато по време на целите пости хората не са консумирали месо, мляко и яйца и след това в един ден на едно хранене ги включат наведнъж и в големи количества в менюто си“, обясни Мария Русинова и добави, че това е грешка, защото ензимите, които разграждат и усвояват тези храни в организма, са намалили своята активност през този дълготраен пост.

„Затова е хубаво захранването да става постепенно“, обобщи диетологът.

Може да харесате и