fbpx

Десетки роми биха треньори и деца в Асеновград

19 896

Десетки роми от асеновградската махала „Лозница“ нападнаха и биха с камъни, лопати, метални пръти и дървета деца и треньори от клуба по гребане „Асеновец“.

Конфликтът избухнал в понеделник следобед на язовир „40-те извора“ край Асеновград, докато малките гребци тренирали.

Една от лодките им се преобърнала, а група плажуващи ромчета започнали да се подиграват на спортистите и да замерят с камъни преобърналата се лодка. Един от камъните обаче уцелил в главата едно от трениращите деца.

Двете групи се сбили, а ромчетата извикали подкрепление от махалата.

Последвало масово меле между пристигналите десетки роми и треньорите от спортния клуб по гребане. Циганите атакували с брадви, лопати, дървени летви и метални пръти.

„Беше страшно и грозно. Замерваха ни с каквото намерят. Колове, камъни, столове. Взеха ни греблата и започнаха да ни бият с тях. Не знаехме какво да правим – децата ли да пазим, нас ли да пазим. Никой не сме провокирали. Беше като на война. Имало е и други такива случаи, но чак такова чудо не е било. Разбирали сме се и никога не сме предизвикали. Заплашваха ни, че ще ни режат главите и ще запалят базата“, разказаха пред bTV треньорите.

Те и децата са се качили на клубния автобус, но ромите са ги причакали пред болницата в Асеновград, където боят продължил. Пострадали са и родители, които отишли да приберат децата си, но също били нападнати.

„Беше нещо страшно. Бяхме 5 души срещу 50 роми. Съпругът ми също пострада. Опитаха се да ни прегазят с кола. Синът ми е пострадал тежко. Бит е с метален прът. Детето ми е много уплашено. Няма да го пусна вече да тренира. Изпитваме страх“, каза майката на 16-годишния Майкъл.

След намесата на полицията в ареста са отведени 8 души. Районната прокуратура в Асеновград е образувала досъдебно производство и им е повдигнала обвинения. Общо четирима души са приети в болница. Направени са общо три огледа, при които са били иззети веществени доказателства – брадва, лопата, дървени летви и други, разпитани са в качеството на свидетели множество лица.

Продължава интензивното извършване на процесуално-следствени действия – разпит на нови свидетели, извършване на разпознавания, огледи на веществени доказателства и назначаване на медицински експертизи за установяване на телесни повреди.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
Затвори