Депресията по-рядко спохожда образованите

Колкото по-образован е човек, толкова по-малка е вероятността да попадне в капана на депресията. Това се казва в тазгодишния доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), посветен на образованието.

Зад това твърдение стои много простичка истина – по принцип хората с по-добро образование и с по-висок ценз имат по-добри шансове да бъдат назначени на работа и да получават по-високи заплати, а това е една от основните предпоставки за тревога у повечето хора.

Според данните в доклада, който за пръв път дава толкова задълбочен анализ на темата за образованието, вероятността човек да бъде нает на работа скача с 10%, ако са добре образовани и също така биха получавали с 56% по-висока заплата от средната, в сравнение с онези, които са завършили по-ниско ниво на обучение.

В доклада се отбелязва още, че по-образованите хора по-рядко се разболяват сериозно и живеят по-дълго от останалите. За това твърдение, авторите на документа се позовават на широкомащабно здравно изследване, извършено посредством интервюта в редица европейски страни през 2014 г. и чиито резултати бяха публикувани тази година.

Честотата на случаите на депресия варира в зависимост от нивото на образованието.

Процентът на депресираните е два пъти по-висок сред възрастните, които не са положили зрелостен изпит, в сравнение с онези, които имат диплом за висше образование.

Източник: fakti.bg

Може да харесате и