Дефектна стока, примамлива, но лъжлива услуга!

Комисията за защита на потребителите (КЗП) стартира програма, която цели да работи с търговците, като най-вече ще ги информира за изискванията на законодателството. Това заяви в “България сутрин” председателят на Комисията Димитър Маргаритов, който посочи, че голяма част от нарушенията се извършват заради непознаване на правилата, както например при бързоразвиващата се онлайн търговия.

Пред Bulgaria ON AIR той направи обобщение на проверките на Комисията през летния сезон, като цифрата сочи над 10 хил. проверени обекти след сигнали на граждани, от жалби, както и по програмата на КЗП “Лято 2017”.

“3500 от тях са по Черноморието, като там сме съставили около 400 акта за различен тип нарушения”, информира Маргаритов.

Той отбеляза, че броят на некоректни търговци е намалял, спрямо 2016 г.

Запитан какво трябва да правят потребителите, които са заплатили за една услуга, но условията не отговарят на обещаните в брошурата, председателят на КЗП отговори:

“Както, когато си купите дефектна стока, така също и когато получите такава услуга – вие имате право на рекламация. Най-напред трябва да се отправи претенция към самия търговец. Ако той откаже съдействие, тогава се намесваме ние и извършваме проверка. Ако установим проблеми, налагаме санкция и потребителите имат право на обезщетение след актовете, които бихме издали”, съобщи Димитър Маргаритов.

Той предупреди, че летният сезон не е приключил и КЗП продължава да присъства с проверки.

По публикацията работи: Златко Желев

Източник: dnes.bg

Може да харесате и