fbpx

Данъчни играят народни танци под прикритие (Видео)

933

Инспектори под прикритие се включиха в народните танци на самодеен състав, за да хванат хореограф, който не издава касови бележки за по 1,5 лева. Акцията разгневи жителите на пловдивското село Марково. Те дори заплашиха с протест, ако данъчните им наложат глоба.

Данъчни отишли при местния танцов състав, докато репетирал в залата на читалището. Тайната акция била по сигнал, че самодейната трупа за народни танци в селото нанася щети на държавния бюджет и дори поискали да запечатат салона.

Операция на данъчните под кодовото название“Хоро“ се провела в понеделник. Мъж и жена се появили в залата преди репетицията и поискали да станат част от фолклорния състав, разказва една от танцьорките в групата.

Видео:

„Представиха се, че са нови жители на селото, че имат желание да се включат към нашата група и съответно ние ги приехме с добре дошли. Нали все пак колкото повече, толкова по-добре”, казва танцьорката Елена Танчева.

Два часа двамата инспектори под прикритие усвоявали хора и ръченици. Накрая всички започнали да събират дребни суми между един и два лева, за да покрият част от разходите. Данъчните също се включили и накрая на репетицията поискали да им бъде издаден фискален бон или приходна квитанция. След като не получили касова бележка, инспекторите се легитимирали и започнали проверка. Парите танцьорите събирали за предстоящ фестивал във Велинград.

„По принцип изцяло сме на собствена издръжка. Ние си шием костюмите, ние си правим аксесоарите към носиите. Много съм възмутена. Това е удар върху българската култура. В крайна сметка ние правим нещо за благото, а излизаме като престъпници в случая. Жената, която е замествала този ден хореографа на групата, вече е потърсила адвокат”, добавя Танчева.

От Националната агенция по приходите заявиха за NOVA, че откритото нарушение е дребно и съставът няма да бъде санкциониран, а само предупреден.

В случая служителите буквално са преиграли”, каза министърът на финансите Владислав Горанов. Той разказа и за други куриозни превъплъщения на инспектори при акции на данъчните. „Имаше забавна ситуации когато вече навътре в морето се оказа, че това е нудистки круиз и колегите бяха изключително притеснени”.

Според него всички способи са допустими, защото в интересът на обществото бил да има по-малко сива икономика и бюджетът да бъде обезпечен.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x