fbpx

Четири мита за онлайн сигурността

185

Използвайте силни пароли и не посещавайте съмнителни сайтове, за да сте в безопасност в интернет пространството. Дали това е достатъчно?

Ами… добро начало е, но нещата не са толкова прости. Нов доклад на Pew Research изброява най-големите заблуди в Америка за кибер сигурността, пише CNN.

Мит 1. Имейлите винаги са сигурни

Макар че някои имейл доставчици, като Google и Yahoo, криптират имейлите, това не винаги е универсална практика. Някои компании уведомяват потребителите, ако комуникациите им не са криптирани. Например Gmail показва предупредителни икони, когато изпращате или получавате имейл от несигурен източник.

Ако се притеснявате, преминете към Gmail, Yahoo Mail или друг доставчик, който криптира имейлите по подразбиране.

Мит 2. „Частното сърфиране“ винаги е частно

Частното сърфиране в мрежата (или инкогнито) не позволява на браузъри, като Chrome, Firefox или Safari, да събират данни за дейността ви. Но не е гаранция, че доставчици на интернет услуги, като Comcast, няма да следят дейността ви.

Само 39% от анкетираните знаят, че компаниите за широколентов интернет могат да виждат онлайн дейността, дори когато потребителите са в режим на частно сърфиране в интернет.

Мит 3. Изключването на GPS означава, че не могат да ви следят

Почти половината от анкетираните или не знаят, или не сигурни дали спирането на GPS предпазва изцяло от следене. Вградената услуга за установяване на местоположението в телефона ви е само един от начините за събиране на данни.

Pew Research отбелязва, че телефонът се свързва и с клетъчни кули и wi-fi мрежи, а връзката с тези технологии също позволява следене.

Мит 4. Паролата е достатъчна, за да ви предпази

Силните пароли са нещо хубаво, но експерти в областта на сигурността препоръчват също използването на двуфакторна идентификация за обезопасяване на акаунта. Това означава, че трябва да имате втори login като код за сигурност, изпращан до телефона ви, за да влезете в акаунтите си.

Това не позволява на хакерите да влязат в акаунта ви, дори да знаят паролата ви.

Само 10% от анкетираните могат да дадат пример за двуфакторна идентификация.
Все пак има и добра новина от изследването на Pew. Голямото мнозинство от хората могат коректно да определят силна парола, която включва безразборни букви, числа и символи. 73 на сто знаят, че използването на обществено wi-fi е лошо за сигурността на дейностите, като плащане на сметки онлайн.

Източник: profit.bg

 

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
Затвори