Бургазлия е вторият в България, спечелил дело за кражба на търговска марка

Николай е добрият пример и доказателството, че изпадналите в подобна ситуация не трябва да се отказват, а да се борят и развиват бизнеса си

Много често казваме, че България е страна на абсурдите. Тук малкият бизнес е мачкан без проблеми, няма никаква защита от големите акули. Общоизвестно е, че по нашите географски ширини всеки може да открадне нечия идея и да я представи за своя.

Историята, която ще ви разкажем, обаче е коренно различна. Тя показва как един млад бургазлия с подкрепата на свои приятели успява да създаде собствена марка, по примера на големи корпорации като Макдоналдс, Кока кола и др. подобни, да я патентова и след това да защити интелектуалната си собственост от нагла кражба.

Случаят е едва втори в страната. Прецедентът идва през 2011 г., когато Върховният административен съд санкционира сериозно хасковска фирма за имитация на марка кисело мляко.

Всичко започва през 2012 г. Тогава при разговор с приятели Николай Стоилов си припомня за газираните напитки, с които се е разхлаждал по време на летните жеги като дете. Така се заражда идеята за „Старата лимонада”. Бургазлията издирва месеци наред старите арменски майстори на газираната напитка и успява с помощта на приятели да възстанови автентичните машини за лимонада, които бяха честа гледка по главната улица по време на соца.

„Така започна най-голямата ми страст. Ровейки се в архивите и говорейки със стари бургазлии, избистрихме визията на обекта и разработихме бранд”, спомня си Николай.

Бургазлията е открил своето ноу-хау и логично решава да патентова идеята си, за да не му бъде открадната. Според статистика годишно у нас едва около 20 души се решават на подобна крачка. Процедурата е доста тромава и скъпа. След година чакане и 1 300 лв. такса Николай най-после се сдобива със своя собствена марка. Решението обаче се оказва ключово за бизнеса му.

„Типично по български се появи някой, който се опита да унищожи една добра идея още в зародиш. Видях своя продукт – плод на време и емоции в една лоша имитация. Говоря за безочливо копиране 1 към 1, което си е чиста проба кражба на интелектуална собственост. Заболя ме, защото бях отделил една година и много средства, за да патентовам своя продукт, нещо непознато за нашите географски ширини. Държах на неговото качество и доброто му име. Именно заради това реших да мина през целия труден процес”, разказва Николай Стоилов.

Освен всичко друго обектът на човека, откраднал марката, се намирал само на няколко метра от този на Николай на централната ул. „Богориди”. Бургазлията веднага подал сигнал и започнало истинско ходене по мъките. Минали цели 3 години преди да се стигне до положителна развръзка.

„На два пъти изземаха табелите, защото този човек нямаше дори благоразумието да махне надписа на английски, които също е защитен. Последваха шест експертизи, смениха се трима различни разследващи. За втори път в най-новата история обаче случай на кражба на интелектуална собственост приключи с положителна развръзка. Патентното ведомство излезе с постановление и наложи сериозна санкция. Всички усилия и средства по процеса на патентоване си заслужаваха. Може би все пак има надежда някога да живеем и да се развиваме в нормална държава”, завърши бургазлията.

Николай е добрият пример и доказателството, че изпадналите в подобна ситуация не трябва да се отказват, а да се борят и развиват бизнеса си. Днес марката се е развила до система от франчайз обекти в цялата страна.

Източник: Flagman.bg

 

Може да харесате и