fbpx

BulgariaSat-1 се позиционира успешно в орбита

Спътникът ще има живот и гориво за над 20 години

Първият български геостационарен комуникационен сателит BulgariaSat-1 достигна българската позиция на геостационарната орбита на 3 юли в 9:30 часа, съобщиха от „Интелдей солушънс“.

В процедурите по достигането до орбиталната позиция участваха българските екипи в София и Пало Алто. Екипът на България Сат потвърди, че сателитът ще има живот и гориво за повече от 20 години.

„Успешното позициониране на BulgariaSat-1 е още едно голямо постижение за екипа ни, но и за България, и за нашите клиенти. Ако всичко върви по план, BulgariaSat-1 ще започне да излъчва в началото на август“, каза Максим Заяков, изпълнителен директор на България Сат и Булсатком.

BulgariaSat-1 бе изстрелян от „Спейс Екс“ на 23 юни в суперсинхронна трансферна орбита, която позволи на сателита да използва по-малко гориво за достигането на позицията си.

Спътникът ще осигурява директно до домовете телевизионни и комуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони.

Освен за телевизионни и комуникационни услуги BulgariaSat-1 може да се използва за осигуряване на пренос на данни към мобилни мрежи, както и при форсмажорни обстоятелства – аварии, вследствие на природни бедствия – земетресения, бури, наводнения, когато наземните мрежи не работят.

Източник: БТА

 

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x