Брекзит може да застраши сериала „Игра на тронове“

Ако политическите, търговските и икономическите въпроси, свързани с референдума във Великобритания, не ви вълнуват, то може би тези около любимият ви сериал ще ви накарат да обърнете внимание на случващото се във Великобритания. Публикация на британския “Индипендънт” разказва каква е връзката между т.нар. Брекзит и “Игра на тронове”.

Ако бъде решено Великобритания да напусне ЕС, то тя ще повлече и Северна Ирландия със себе си, а там основно се снима любимия на много зрители сериал.

Това може да се окаже проблем за поредицата, защото за заснемането се изразходват много средства, а продукцията разчита и на финансиране от Европейския фонд за регионално развитие. Фондът има за цел да стимулира икономическия растеж в държавите в ЕС, а всяка година продукцията осигурява голям брой работни места в Северна Ирландия, Испания и други държави.

С по-нисък бюджет ще бъде много по-сложно да се снимат чудовищни сцени (като тази от миналата седмица в епизода „Битката на копелетата“). Ще се наложи да се направят сложни сметки дали шоуто трябва да снима сцените си в други държави.

Да, „Игра на тронове“ е много голяма продукция и най-вероятно ще намери начин да заобиколи този проблем. Заплахата от Брекзит за чуждестранните телевизионни и филмови продукции обаче остава реална.

Пред Foreign Policy, Питър Чейс, който е старши сътрудник в германския фонд “Маршал”, базиран в Брюксел, сподели, че ако Великобритания напусне ЕС, със сигурност ще подложи на риск финансирането на продукции като „Игра на тронове“ и други, тъй като кралството ще загуби средствата от европейски програми.

Може да харесате и