fbpx

Борисов: Не работя под натиск – не може всичко наведнъж

Делът на незаконната търговия с цигари е намалял от 8,1% до 7% през последната година, а България е сред първите в Европа по успешна борба с контрабандата, стана ясно по време на редовната среща на правоприлагащите органи с петте тютюневи компании от Инициативата срещу незаконната търговия с цигари, в която участват министър-председателят Бойко Борисов, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на вътрешните работи Валентин Радев и директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов.

Над 90% от потребявания у нас рязан тютюн у нас е с нелегален произход. Нашите наблюдения сочат, че двигател на този процес най-вероятно са прекупвачите на тютюн, заявиха от Инициативата. Видно е, че борбата с незаконната търговия е дала положителни резултати през последната година. Приветстваме факта, че тази борба се е превърнала в дългосрочен приоритет на кабинета, но смятаме, че могат да бъдат положени още усилия, посочиха от тютюневите компании. Приемам днешната среща като поредната рабортна на тема контрабанда. Най-голямата черна маса, правеща пари е контрабандата, каза премиерът Бойко Борисов.

В парични измерения става въпрос за трилиони в Европа и милиарди в България. Тези пари замърсяват цялата система – за контрабандата трябва митничар, граничар, данъчен, покровителство по места. Това е огромна маса пари. Когато става въпрос за парите на държавата, една добра координация не би била лоша, затова изказвам благодарности на прокуратурата за започването на редовни срещи по темата, заяви Борисов.

Контрабандата през последните години спадна от 34% на 7%. Тази тенденция на намялаване ще продължи, защото тя е изгодна за бюджета. И тя не е само при цигарите – същото е и при горивата, и при алкохола, посочи министър-председателят. Вътрешният министър Валентин Радев заяви, че борбата с незаконната търговия с цигари е приоритет на МВР. Ние сме много мотивирани.

В ГДБОП има специален отдел, създаден с цел борба с нелегалната търговия с цигари, посочи Радев. Той отбеляза, че при две значими международни операции през периода януари-август 2017 г. са задържани над 21 млн. къса цигари и над 20 тона нелегален тютюн.

Предотвратените щети за бюджета са общо над 9 млн. лв., като най-много нелегални цигари са иззети от ОДМВ-Пловдив, ОДМВР-Бургас и ОДМВР-София. По думите на финансовия министър Владислав Горанов добрата координация между държавните институции дава резултат.

Виждаме, че България успява да охранява не само границите си, но и икономическите си интереси, заяви Горанов. Той призова тютюневите компании да съдействат още по-активно на държавата в борбата с незаконната търговия с цигари. На излизане от срещата пред журналисти Борисов отрече да има търкания в управляващата коалиция.

Редовно се събираме и обсъждаме всички проблеми, подчерта той. Той заяви, че правителството прави всичко възможно, за да бъдат увеличени заплатите в МВР и в Министерството на отбраната.

Искам и на полицаите, и на пожарникарите, и на военните, и на учителите да се вдигнат доходите и правим всичко възможно да се случи. Работим за увеличаването на заплатите и на полицаите и на военните, но не ни отива да говорим празни приказки. Популистко е да кажем „Ще дадем 1 млрд.“ – после някой трябва да ги плати.

Всяко нещо трябва да е финансово обезпечено, за да не банкрутираме накрая. Никога не съм работил под натиск. А пък точно тези, които ми поставят ултиматуми, са със служебни коли, с офиси, с всички привилегии в МВР – не им отива.

Ще се срещна с тях, когато пожелаят, ще им дадем финансовите параметри, ще им обясня какво правят колеги, защото трябва и за съдебна полиция да се даде, и за линейки, и за санитари. Не може всичко наведнъж.

В началото казахме, че приоритети са минималните пенсии, учителските заплати и образователната инфраструктура и вече сме го свършили, каза още премиерът.

Източник: novini.bg

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x