fbpx

Бивш агент на ФБР: Следете за тези две неща, за да не ви измамят

Никой не мисли, че ще стане жертва на финансова измама и ще загуби много от парите си, докато това не се случи.

През 2016 г. Федералната комисия по търговията на САЩ е получила близо 1.3 млн. оплаквания, свързани с измами. Потърпевшите от тях са изгубили над 744 млн. долара.

За младите хора измамите могат да бъдат особено опасни.

Според проучване от 2017 г. на First Orion, вероятността младите да предоставят данни за кредитната си карта или други лични данни е шест пъти по-голяма, в сравнение с по-възрастните поколения, макар че като група получават по-малко обаждания с опити за въвличане в измами.

Ако бъдете измамени, е малко вероятно властите да ви върнат парите, казва пред CNBC пенсионираният бивш специален агент от ФБР Джери Уилямс.

„Когато става въпрос за подобен тип измами и схеми, в повечето случаи няма да се намери кой да разследва,“ казва тя. „Когато се води разследване, то е с цел осъждане на нарушителя, а връщането на парите рядко е на фокус.“

Уилямс със сигурност знае за какво говори — в продължение на 26 години, като служител на ФБР, тя е разследвала икономически престъпления, в това число пирамида на стойност 350 млн. долара. (По този случай се стига до 12-годишна осъдителна присъда.)

View image on Twitter

Thank you for your service! „The American people should see the FBI as a rock of competence, honesty, and independence.” Fmr FBI Dir Comey.

„С пистолет можеш да откраднеш стотици. С химикал можеш да откраднеш милиони,“ пише Уилямс на своя уебсайт.

Така че зависи от вас да сте по-умни от измамниците. Ако внимавате за две основни неща, на които много измамници разчитат, тогава ще можете да се справите, според нея.

Ето и кои са двете неща, които трябва да събудят подозрението ви, според ветерана от ФБР.

1. Внимавайте за каквото и да било усещане за спешност

Измамниците ще се опитат да ви убедят, че нещо изисква вашето незабавно внимание и трябва да се заемете с него веднага.

Например, те искат да мислите, „че сте направили нещо ужасно и данъчните и полицията идват за вас, ако не правите нещо по въпроса веднага,“ казва тя.

Тези измами може да изглеждат като телефонно обаждане, сякаш ваш роднина е в беда, или като имейл – на пръв поглед от данъчните власти, в който се казва, че има грешка в данъчната ви декларация или ви молят за допълнителна информация. Под каквато и форма да се случва, трикът винаги е един и същ.

„Никога не реагирайте бързо, без да сте имали възможност първо да проверите с кого разговаряте”, казва Уилямс.

„Да успеят да ви накарат да реагирате, преди да сте имали възможността да си зададете сами въпроса или да говорите с някого, който ще каже: ‘Хей, я почакай малко“, е от ключово значение за всяка измама,“ казва тя.

За да предовратите това да бъдете измамени, е по-добре да не избързвате.

„Наистина проучете всяко едно нещо, което изисква да предоставите информация, която обикновено си е само за вас, като данни за сметката ви, номер на социална осигуровка, номер на банковата сметка,“ казва тя.

„Никога не реагирайте бързо, без да сте имали възможност първо да видите с кого разговаряте и след това да решите дали това, което искат от вас, е основателно.“

Също така обръщайте внимание на имейл адресите и телефонните кодове на телефонните номера, след това проверете в интернет дали няма нещо съмнително, свързано с тях, казва Уилямс.

2. Измамниците знаят, че искате изгодни сделки

Друга често срещана тактика сред измамниците е да се възползват от стремежа на хората към изгодни сделки, обяснява Уилямс.

„Всеки търси отстъпката,“ казва тя. „Всеки търси талона, специалната сделка. Понякога, ако някой ви каже, че получавате нещо ценно за по-малко, отколкото струва, си мислите ‘каква изгодна сделка, трябва да се включа веднага.'“

Измамите, които използват вашия личен интерес, може да изглеждат като имейл за марков артикул, който се продава на по-ниска цена, след което, като платите за него, се оказва, че не е оригинален или пък така и не идва.

Може също така да бъде обаждане или имейл, че сте спечелили някаква лотария, но за да си приберете печалбата, трябва да платите такса за трансакцията.

„Тази алчност, която имаме – че трябва да вземем нещо на по-ниска цена, отколкото обикновено плащаме за него, позволява на измамниците да се възползват от вас,“ казва Уилямс.

За да не ставате жертва, винаги бъдете подготвени. Не бързайте, проучвайте подробностите и проверявайте информацията сами.

И не слушйте приятелите си.

„Най-големият капан е да използвате думите или меннията на приятелите и колегите си като доказателство за валидността на нещо,“ казва тя. Хората чуват, че техен приятел е получил страхотна цена за чифт нови слушалки и се втурват да ги купуват също. След това измамата се разраства.

„Никой не се спира за момент, за да проучи сериозно нещата,“ казва тя.

„Един човек е бил въвлечен в съмнителна сделка и сега, въз основа на това много плитко социално доказателство, той или тя въвлича и други хора. Не може да разчитате само на препоръката от приятел.“

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x