fbpx

Билката, която лекува възпаление на бъбреците, пикочния мехур и рак на гърдата

864

Божата ръчица наричана още Слез, Горски слез, Камбула, Камиляк, Молоха е билка, която вирее на територията на цялата България.

В българската народна медицина  се използва при възпаление на бъбреците и пикочния мехур, обриви, трудно уриниране, рак на гърдата, астма, бронхит, кашлица, инфекции на гърлото, рани в устната кухина, възпаления на стомаха и червата.

Тя се среща покрай огради, по протежението на пътни банкети, в непосредствена близост до обработваеми земи и полета.

Листата се берат в сухо време по време на цъфтеж, като се късат с ръка, лист по лист.

Събраните листа от слез се сушат на сянка в проветриви помещения на пласт с дебелина 2-4 cm. При завяхване върховете на листата се обръщат. След това според състоянието им се прави още 1 или 2 преобръщания.

Цветовете се берат в сухо време заедно с чашката и с дръжка до 1 cm. Не се събират в торби. Не трябва да се допуска смачкване на цветовете. Не се берат променени, нападнати от болести или прецъфтели цветове.

Цветовете от божа ръчица се сушат на сянка на проветриво място. Разстилат се на пласт с дебелина 2-3 cm върху рамки, стелажи и постелки. По време на сушенето, ако се налага, цветовете се обръщат или разбъркват внимателно. Цветовете са изсушени, когато при притискане не се размазва.

Стрък от слез(божа ръчица) се бере по време на цъфтеж. Брането се извършва в сухо време – с остър нож или сърп се отрязва облистеното цветоносно стъбло на дължина 20-25 cm от върха, като към тях се прибавят и листа от неотрязаната част. Набраните стръкове се поставят рехаво, с върховете в една посока в касети, кошове и др. непозволяващи запарване.

Освен че е една от най-красивите билки, божата ръчица е и много полезна.

Използва се и за компреси при заушка, рани и циреи (сварена с мляко), за налагане при рак на гърдата, за компреси при възпаление на очите и клепачите, за гаргара при гърлобол и жабурене при зъбобол, за клизми при възпаление на червата.

2 с.л. от билката се заливат с 500 мл вряла вода. Кисне 1 час. Пие се по 100 мл 15 минути преди ядене, 4 пъти дневно, подсладено с мед.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
Затвори